AgroVallbona: una finestra al camp per tranformar un barri

06/03/2023 - 16:45

La transformació de Vallbona, al districte de Nou Barris de Barcelona, permetrà fer créixer el barri i dinamitzar-lo i mantenir-ne alhora l’esperit de la comunitat.

S’ha presentant ‘AgroVallbona’, un projecte integral que pivota sobre l’agroecologia urbana i alimentació  sostenible i que es desenvoluparà al barri barceloní de Vallbona, on es vol mantenir i impulsar l’activitat agrícola. L’impuls de l’agricultura i la promoció econòmica que se’n derivi es desenvoluparà en dos espais principals: La Ponderosa i la Granja del Ritz.

  • La finca La Ponderosa és el pilar del projecte, i és on es consolidaran els horts que evolucionaran cap als cultius ecològics. Per garantir que s’hi mantinguin aquests usos al llarg del temps, es farà una requalificació urbanística d’aquests terrenys com a sòl no urbanitzable i d’ús agrícola.
     
  • La Granja del Ritz, que té una enorme càrrega simbòlica i de memòria popular per al barri, es recuperarà i es rehabilitarà per convertir-la en l’equipament de referència i esdevindrà un espai de formació i recerca aplicada en matèria d’agroecologia.
     

Preservació del patrimoni popular i natural

A més, s’està treballant en un pla de protecció del Rec Comtal, als entorns dels quals es crearà un itinerari verd amb zones de trobada per passejar-hi i anar-hi en bici. L’obertura del barri al Besòs que s’aconseguirà amb el soterrament de les vies facilitarà que el veïnat pugui gaudir del riu i els seus entorns, on es generarà un refugi de biodiversitat. 
 

Més habitatge i equipaments

La construcció de nou habitatge es limitarà a uns dos-cents immobles amb l’objectiu de no carregar urbanísticament un espai que es vol mantenir preferentment agrícola i verd. També se’n traslladaran i se’n reorganitzaran els equipaments. Per millorar la connectivitat dins del barri, a més del soterrament d’una part de la infraestructura ferroviària, es construirà un nou pas sota les vies en una secció que es mantindrà sense soterrar. El projecte, reclamat pel veïnat, s’ha coordinat amb el pla de barris municipal.

 

Vincles entre Barcelona i Montcada i Reixac

AgroVallbona també reforçarà els lligams i la connectivitat amb el barri veí de Can Sant Joan, de Montcada i Reixac.  Aquest barri té una relació molt estreta amb Can Sant Joan, gràcies a la millora realitzada en la connectivitat entre els dos barris i a les diferents accions socials i culturals que promouen iniciatives com el ‘Rec es Mou’ i la Taula comunitària.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha destacat que “no es pot entendre el barri de Vallbona sense tenir en compte el barri de Can Sant Joan perquè comparteixen molts aspectes socials, urbanístics i econòmics”. Campos ha afegit que “els dos barris estan molt lligats en temes com el Rec Comtal, la connexió viària i el soterrament de l’R2”. Campos ha comentat que les actuacions que estan previstes a Montcada i Reixac són claus per millorar també aquest nou projecte d’AgroVallbona com el Pla de protecció del Rec Comtal, la restitució de la zona verda a la muntanyeta de Can Sant Joan, la millora de l’Hotel d’entitats i l’ampliació de la connectivitat entre els dos barris gràcies a l’espai lliure després del soterrament de l’R2 a l’espai de vies, paral·lel al traçat del Rec Comtal. Campos ha finalitzat la seva intervenció agraint el treball fet pel veïnat i per diferents col·lectius en la realització d’iniciatives socials i culturals per recuperar els espais comuns entre Montcada i Reixac i Vallbona.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Vallès OccidentalMontcada i Reixac
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Butlletí