Segon refugi bioclimàtic de Mollet del Vallès

20/03/2024 - 09:30

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha habilitat a l’escola Cal Músic un nou refugi bioclimàtic, que s’afegeix al primer creat al municipi, a l’escola Joan Salvat Papasseit. Els refugis bioclimàtics representen un espai d’alimentació per a espècies beneficioses, generant un hàbitat amb un equilibri ecosistèmic

L’actuació a Cal Músic ha inclòs la plantació a l’escola de vegetació autòctona mitjançant tècniques de bioenginyeria (feixines i tanques vives, a banda de plantació convencional), amb espècies que afavoreixen la pol·linització i la cobertura vegetal d’ombra. A més, s’ha creat un punt d’abastament de fang per als ocells, principalment orenetes, i un punt d’aigua on la fauna pugui beure i banyar-s’hi i on determinades espècies hi puguin viure. Tanmateix, s’han instal·lat caixes niu per ocells i ratpenats i hotels d’insectes, rocalla i fusta morta per afavorir determinades espècies de rèptils, invertebrats i altra fauna salvatge beneficiosa.

A banda de la funció de refugi bioclimàtic, el nou espai contribueix a la naturalització i millora dels espais i entorns escolars, en aquest cas de l’escola Cal Músic. L’actuació es complementa amb tallers de formació per a professorat i alumnat per a la incorporació al projecte pedagògic del centre.

 

Condicions dels refugis bioclimàtics

Els refugis bioclimàtics són espais que compleixen la funció de millorar el confort tèrmic de manera natural, amb superfícies permeables i espais d’ombra. S’hi apliquen solucions basades en la natura, com arbres, pèrgoles amb enfiladisses i amb zones d’arbustos, gespes i prats.

Han de complir amb uns paràmetres mínims, com disposar d’un espai per a la ciutadania, seients per al descans, bona accessibilitat i senyalització explicativa corresponent. Opcionalment, poden disposar de personal de suport que atengui les persones usuàries en cas de trobar-se malament o de sistemes d’alarma per a la petició d’ajuda.

A més, han de complir amb uns requisits tècnics, com disposar d’una superfície de verd urbà superior a 0,5 hectàrees, diversitat de vegetació amb floració i fructificació en diferents èpoques de l’any i espais naturals o artificials per a la nidificació d’ocells o rat-penats. És recomanable, a més, que incorporin elements d’aigua que contribueixin a refrescar l’ambient, com fonts amb tuberes difusores i jocs i superfícies d’aigua.

A banda dels habilitats i senyalitzats com a tals a les escoles Cal Músic i Joan Salvat Papasseit, també tenen la consideració de refugis bioclimàtics els parcs de la Plana Lledó, Pinetons i les Pruneres.

 


 

Municipis: 
Vallès OrientalMollet del Vallès
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Martorelles i la Biblioteca municipal s'han sumat a un projecte afavoreix el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la protecció dels cursos fluvials de les conques del Besòs i la Tordera. S'afegeixen a altres 11 municipis de les conques que participen al projecte durant l'any 2024.​

Article


 

Quines són les energies renovables? Quina diferència hi ha amb aquelles que no ho són? Aquestes són algunes de les preguntes que s'han formulat en una de les sessions d'Aprenem el Sol.

Article

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. 

Butlletí