Un sistema de dipòsit, devolució i retorn podria augmentar fins el 95% el reciclatge d’envasos a Catalunya

25/07/2017 - 16:44

La mesura seria complementària a la recollida selectiva d’envasos actual, s’aplicaria a les begudes envasades en vidre, plàstic, llaunes i brics de menys de tres litres, per a productes com aigua, sucs, refrescos i cerveses, i reduiria prop del 90% l’abocament indiscriminat d’aquests recipients als carrers i al medi natural.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, han presentat el resultat de l’”Estudi sobre la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica de la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per als envasos de begudes d’un sol ús a Catalunya”, que l’Agència ha encarregat a un consorci liderat per la consultoria ENT Medi Ambient i Gestió i integrat per Eunomia Research & Consulting Ltd i pel Despatx Jiménez de Parga.

Procés participat

L’estudi conclou que la Generalitat podria optar per implantar un sistema obligatori d’SDDR si considerés que és el que millor respon a l’ordre de prioritat de la política de residus. El nou sistema, que es complementaria amb l’actual de recollida selectiva d’envasos, podria contribuir a la consecució de diversos objectius de política ambiental recollits al PRECAT20.

L’estudi contempla l’aplicació d’un dipòsit únic de 10 cèntims per envàs de beguda que es retornaria en el moment de la devolució del casc

En compliment de la moció parlamentària, aprovada el passat mes d’abril, que insta el Govern a crear abans de finals d’any una comissió de treball per estudiar l'eficàcia ambiental, tècnica, econòmica i social de diferents mecanismes de gestió, com l’SDDR, i aplicar-ne les conclusions, el Departament de Territori i Sostenibilitat en promourà la propera creació. Serà en aquest marc on la Generalitat, els municipis, empreses envasadores, empreses de distribució, consumidors, entitats ambientalistes, i d'altres prendran en consideració la millora de la gestió dels envasos en el marc de l'economia circular.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Via Pública i l'empresa concessionària del servei de neteja viària i recollida de residus, Reus Net, ha iniciat a mitjans d'abril una prova pilot per escollir el nou sistema de contenidors intel·ligents que ha de permetre incrementar els índexs de recollida selectiva a la ciutat.

Notícia

Els premis "Pajaritas Azules", promogut per ASPAPEL, ha reconegut a 47 entitats locals d'arreu d'Espanya - de les quals 8 a Catalunya - per la seva excel·lència en la gestió dels residus de paper i cartó.

 

Notícia

Aquest mes d’abril, l'Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles i la Mancomunitat Penedès-Garraf, s'uneixen per llançar la campanya "Olimpíades del Reciclatge", amb l'objectiu de millorar els índexs de recollida selectiva al municipi.

Butlletí