El Vallès Occidental disposa ja d’un Pla Comarcal d’adaptació al canvi climàtic

12/04/2024 - 09:00

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat el Pla comarcal d’adaptació al canvi climàtic. El Pla ha estat elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona que està impulsant l’elaboració d'aquests plans a les diferents comarques i ha estat participat pels ajuntaments de la comarca a nivell tècnic. ​

La Diputació de Barcelona com a coordinadora territorial del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, promou l’elaboració d’aquests plans d’adaptació al canvi climàtic a nivell supramunicipal. El Consell Comarcal, ha col·laborat en la seva elaboració aportant el coneixement del territori i  coordinant la participació dels municipis a nivell tècnic. 

El Pla comprèn una diagnosi per avaluar els riscos i la vulnerabilitat dels perills que suposa el canvi climàtic. La diagnosi apunta que el Vallès Occidental és una comarca amb un grau de vulnerabilitat mitjà – alt als impactes del canvi climàtic, d’entre els quals en destaquen: els canvis en els cultius causats per l’augment de temperatures, els problemes d’abastament d’aigua; la preservació dels valors paisatgístics i biodiversitat; i l’erosió. 

En el Pla s’hi proposen 27 actuacions en 5 eixos estratègics amb lògica supramunicipal per augmentar la resiliència ambiental, social i econòmica de la comarca davant del canvi climàtic i la circularitat. Així, es preveuen accions en medi natural, espai públic, medi hídric, energia i també d’àmbit general, com poden ser: potenciar espais en desús per a la protecció del sòl i l’increment del verd urbà, plantacions d’espècies autòctones i amb menys demanda de recursos hídrics, garantir el confort climàtic de patis i interiors de les escoles, crear camins segurs amb ombra i punts d’aigua fins a arribar a les escoles o promoure activitats de sensibilització a qualsevol franja d’edat en matèria del canvi climàtic, entre d’altres.

El Pla defineix per a cada mesura les accions a dur a terme, l’àmbit d’actuació, la seva prioritat, el termini d’execució i, finalment, l’autoritat responsable en cada cas. Els ens locals, juntament, amb el Consell Comarcal seran els responsables d’adaptar les accions identificades d'acord amb els seus recursos i capacitats per dur-les a terme. De fet, diferents  municipis ja han iniciat actuacions. 

D’aquesta manera, el Vallès Occidental s’alinea amb la resta de comarques per coordinar l’impuls de l’adaptació al canvi climàtic, treballant conjuntament amb la ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica i social.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Castellar del Vallès va reunir ahir dimecres el Comitè municipal d’actuació davant la sequera per impulsar noves mesures davant l’anunci del Govern de la Generalitat d’aplicar restriccions quan l’àrea de Barcelona entri en situació d’emergència, previsiblement a partir de l’1 de febrer

Article

L'Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb el Consorci Besos Tordera (CBT) participa en el projecte KNOWING de l’Horizon Europe, per impulsar actuacions d'adaptació i resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials, identificades en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i en el Pla de Resiliència Urbana de Granollers.

Entrevista

Sergio Vicente, investigador expert en sequeres

Butlletí