Tres propostes a prova per generar zones d’ombra temporals a espais públics de Barcelona

11/01/2024 - 17:15

Les idees seleccionades, entre les quals hi ha la de Pol Cooperatiu Batec, membre de la Xarxa B+S, busquen millorar el confort tèrmic durant les onades de calor generades per l’emergència climàtica allà on no es poden plantar arbres

Durant la passada Barcelona Innova Week, es van presentar les tres idees seleccionades com a prova per a generar ombra temporal a la ciutat.

Les propostes, que neixen del repte llançat per la Fundació BIT Habitat i l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, compleixen alguns requisits perquè les estructures siguin efímeres i sostenibles: peces modulars, flexibles i adaptables, materials duradors i reciclables, muntatge i emmagatzematge fàcils i garanties de seguretat i accessibilitat.

Entre les propostes, n’hi ha una en la qual han participat entitats de la Xarxa Barcelona + Sostenible: Mar d’ombres, del Pol Cooperatiu Batec.

El sistema es fonamenta en un mòdul bàsic estructural estandarditzat provinent de la construcció industrialitzada del món agrícola, els hivernacles, amb unes dimensions (3 x 6,4 x 3,5 a 6 metres) que permeten adaptar-se als diversos espais públics de la ciutat, i presenten una gran versatilitat, no tan sols en les operacions de muntatge i desmuntatge, sinó en aquesta adaptació dimensional i funcional.

Els altres projectes seleccionats han estat “A l’ombra del trencadís”, d’Arquitectura de Contacte amb un acord de col·laboració amb Tall Fusta i que es tracta d’una estructura de dos panells amb pilars tecnificats, un de terra i un d’ombra; i “Oasis, ombra per a tothom”, de l’equip format per Denvelops i Eurecat: peces de petit format que es mouen amb el vent i combinen diferents densitats.

La prova començarà al maig i durarà sis mesos. La ubicació de les estructures encara s’ha de decidir, però inclourà un carrer convencional, una àrea de jocs infantils i un gran espai de ciutat.

Les propostes neixen del repte llançat per la Fundació BIT Habitat i l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat per trobar solucions que adaptin l’espai públic a les conseqüències de l’emergència climàtica i reduir l’impacte de l’efecte d’illa de calor durant els mesos d’estiu.

 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Butlletí