Plantes silvestres comestibles: una estratègia d’adaptació al canvi climàtic

26/10/2023 - 10:00

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

“Al nostre voltant trobem moltes espècies de plantes silvestres comestibles que rarament són consumides avui en dia. Per la seva composició nutricional i perfil sensorial, presenten un alt potencial gastronòmic. En molts casos, aquestes plantes han estat tradicionalment utilitzades a la cuina, però el coneixement sobre com identificar-les, collir-les i cuinar-les, sovint s’ha perdut o oblidat en les últimes generacions”. Ens ho expliquen les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurants Sostenibles, promotores del projecte col·laboratiu “Assilvestrem l’alimentació a Barcelona” desenvolupat amb el suport de les Subvencions pel Clima.

La integració de plantes silvestres comestibles en el nostre sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Amb aquest propòsit, l’agrupació d’aquestes tres entitats va engegar el projecte que pretén fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona mitjançant un conjunt d’activitats pràctiques, demostratives i divulgatives dirigides a agents clau: horts comunitaris, grups de consum, mercats de pagès i restauradors.

Concretament, el projecte contempla una diagnosi sobre el coneixement i l’interès actual per part d’agents clau amb relació a plantes silvestres comestibles; un intercanvi de coneixements i acompanyament a 6 horts; i formació sobre ús i receptes de plantes silvestres comestibles dirigides a grups de consum i al sector de la restauració, amb l’acompanyament a 6 restaurants per a la incorporació de receptes amb aquestes espècies a la seva carta. També la divulgació sobre producció, venda i ús dirigida a mercats de pagès i la realització d’una parada demostrativa a diferents mercats. Així com una prospecció etnobotànica i treball amb comunitats d’altres orígens culturals i la realització de diferents activitats comunicatives i de generació de material divulgatiu.

El projecte es troba ja a les portes de la fase final, moltes activitats ja s’han dut a terme i altres estan en fase de desenvolupament. Els resultats esperats són pràctiques estables al llarg del temps: horts de consum que cultiven plantes silvestres comestibles, grups de consum que identifiquen proveïdors i realitzen comandes, restaurants que incorporen receptes a la seva carta, mercats de pagès i els seus usuaris que incorporen les plantes silvestres com a producte i, en essència, una població barcelonina que valora i normalitza la producció, distribució i consum de plantes silvestres comestibles.
 


 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

Les idees seleccionades, entre les quals hi ha la de Pol Cooperatiu Batec, membre de la Xarxa B+S, busquen millorar el confort tèrmic durant les onades de calor generades per l’emergència climàtica allà on no es poden plantar arbres

Butlletí