Obre la Bibliocoses al Poble-sec, una biblioteca d'objectes que tenim a casa però quasi mai utilitzem

21/12/2023 - 09:00

Cooperasec ha impulsat aquesta iniciativa que promou l'ús compartit entre el veïnat d'objectes, com una aspiradora o una tenda de campanya, per potenciar el consum responsable i el residu zero

Cooperasec ha inaugurat aquest cap de setmana l'espai Bibliocoses, o en altres paraules, la Biblioteca de les Coses. Es tracta d'un espai de préstec d'objectes que tenim a casa, però que utilitzem molt poques vegades, amb l'objectiu de promoure'n un consum responsable i acostar-se al residu zero.

A través d'aquest servei es busca que els objectes puguin arribar al final de la seva vida útil i se'n pugui esprémer tota la seva utilitat, fent-los servir el màxim de vegades. Així, s'evita la generació de residus innecessaris i es redueix el consum individual i les despeses que suposa comprar objectes que gairebé no utilitzem.

El funcionament és senzill, per començar només cal fer-se usuari de la Biblioteca de les Coses. Un cop registrat, ja es pot consultar el catàleg d'objectes disponibles a través de la web i anar a recollir a la biblioteca l'objecte que es necessiti per un lloguer molt econòmic, que va d'un a cinc euros. Un cop utilitzat es retorna a la Bibliocoses abans no finalitzi la data límit del préstec.

Amb aquesta iniciativa, Cooperasec espera que a través de compartir objectes entre el veïnat també es generin nous vincles i coneixences que puguin enfortir la comunitat. "Aprenem les unes de les altres i tenim experiències més enriquidores amb els objectes, ja que no els valorem per la seva propietat sinó per l'ús que en fem", expliquen des de Cooperasec, que asseguren que compartint objectes també es comparteixen històries.

Aquest cap de setmana s'ha celebrat la inauguració de l'espai amb el veïnat. Chiara Pasotti, responsable de Bibliocoses, explica que l'acte ha anat molt millor del que s'esperaven. "Han vingut moltíssims veïns i ja tenim 57 noves sòcies, estem molt il•lusionats", assegura la Chiara, que explica que la gent s'ha mostrat molt interessada.

Al catàleg del Bibliocoses s'hi poden trobar molts objectes diferents, com una pala de jardineria, un trepant, però també hi podria haver tendes de campanya o un sac de dormir. "Tenim alguns jocs de taula, també objectes de cuina, una aspiradora, i altres objectes que es poden utilitzar a casa", explica la Chiara, afegint que també hi ha "coses d'esport com una màscara de busseig o les aletes per nadar".

Aquesta iniciativa ha estat impulsada per les entitats Cooperasec, Nusos, Rezero i un grup de veïnes voluntàries del barri del Poble-sec. A més a més, també compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa.

 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

La tercera edició dels premis Mercabarna Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari ha rebut la participació de 7 iniciatives de diferents entitats, associacions i empreses. 

Aquest any s'han guardonat dos projectes en l'àmbit de la Prevenció del Malbaratament Alimentari i la Innovació Social, quedant deserta la categoria d'Innovació Tecnològica.

Butlletí