Cap plat malbaratat a les escoles de Barcelona

12/11/2025 - 08:00

Les 10 escoles que han participat en la prova pilot han estalviat el malbaratament de 4.500 racions de menjar.

Cap plat malbaratat a les escoles és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i Pont Alimentari, que compta amb la col·laboració de Rezero i la Fundació Banc de Recursos, amb l’objectiu de reduir el malbaratament alimentari als menjadors escolars.

El projecte estableix circuits de reaprofitament que permeten que el menjar no consumit es conservi de manera adequada en carmanyoles reutilitzables distribuïdes per l’Ajuntament i que aquests excedents puguin ser consumits i no esdevenir residus.

El curs escolar 2024-2025 ha tancat amb èxit la prova pilot on la participació de les  10 escoles de la ciutat  i 7 empreses de cuina ha permès aprofitar més de 4.500 racions de menjar cuinat. Els aliments s’han destinat tant a famílies dels mateixos centres com a entitats socials de proximitat que atenen persones en situació de vulnerabilitat. Amb aquest aprofitament, s’han evitat també l’emissió de 810 Kg de CO2 a l’atmosfera.

La Marta Ortiz Moragas, directora de l’Escola Diputació explica que ‘per l’escola era inconcebible llençar menjar i veure que ara tot s’aprofita es molt satisfactori’.

El factor innovador del projecte és que l’Ajuntament ha facilitat envasos reutilitzables a totes les escoles que hi participen, reduint alhora la generació de residus de plàstics d’un sol ús i garantint la seguretat alimentària.

A més d’evitar el malbaratament, el projecte ha tingut un fort component pedagògic: ha sensibilitzat alumnat, famílies i personal de cuina sobre el valor dels aliments i la importància de reduir residus.

Amb aquesta experiència, Barcelona fa un pas més cap a l’objectiu residu zero i consolida un model d’aprofitament alimentari que vol estendre’s a més escoles de la ciutat a partir del present curs 2025-2026.

 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Després d’un primer alliberament amb èxit de cinc òlibes culminat a l’agost, es deixen cinc polls d’òliba en una caixa niu situada al Castell de Montjuïc. Aquests s’alimentaran i monitoraran, amb l’objectiu que al cap de poc més de dos mesos puguin deixar el niu. La reintroducció local d’aquesta espècie contribuirà al control natural de les poblacions de rosegadors.

Article

Durant la Setmana Europea de la Mobilitat, una cinquantena d’entitats i equipaments organitzen activitats sobre mobilitat sostenible.

Article

Es publica la memòria d’activitats del programa Alimentem Collserola amb una retrospectiva del procés impulsat al llarg de vuit anys al Parc Natural i vol servir d’inspiració i orientació a nous projectes transformadors.

Butlletí