A estudi la Zona de Baixes Emissions de Castelldefels

19/03/2024 - 10:00

L’Ajuntament de Castelldefels crea una comissió per analitzar la casuística i les afectacions després de veure el nou decret de la Generalitat de Catalunya i les sentències contràries a l’aplicació del reglament a Barcelona

La Comissió per a l’aire net i sostenible de Castelldefels (Comissió AIRECAST) i el seu grup de treball, aprovats a la sessió ordinària del passat mes de febrer, és l’eina que l’Ajuntament de Castelldefels ha creat per analitzar la casuística i les afectacions de l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la nostra ciutat després de veure el nou decret de la Generalitat de Catalunya i les sentències que han tumbat inicialment a Barcelona el reglament.

L’alcalde de Castelldefels, Manu Reyes, creu que amb aquest instrument “protegim a les famílies humils i als treballadors autònoms que no tenen la capacitat econòmica per canviar els seus vehicles. És necessari avançar en la qualitat de l’aire però sense castigar a aquelles persones que tenen menys recursos.”  Reyes afegeix que, per aquest motiu “es crea aquesta comissió, per escoltar a tothom i buscar la millor solució per als veïns de Castelldefels.”

La Comissió AIRECAST, entre altres funcions, revisarà i aprovarà propostes de polítiques i regulacions relacionades amb la qualitat de l’aire a Castelldefels, assegurant que s’ajustin a l’estratègia política establerta i considerant necessitats i preocupacions de tots els sectors de la societat. També supervisarà la implementació de mesures, farà el seguiment i l’evaluació de la implementació de les mesures adoptades i revisarà la seva efectivitat en termes polítics i socials, realitzant ajustos si fos necessari.

El primer objectiu encarregat a la Comissió i al grup de treball associat serà el seguiment i lideratge del projecte d’implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Castelldefels, mitjançant la recopilació de tota la informació possible i proposar l’adopció de les mesures adequades que garanteixin l’èxit de la Zona de Baixes Emissions com una eina fonamental per a millorar la qualitat de l’aire en la ciutat.

La Comissió AIRECAST serà responsable d’elaborar el projecte que defineixi les etapes i objectius per a la implementació de la normativa de la Zona de Baixes Emissions. Aquest projecte hauria de tenir en compte les característiques especifiques del municipi, les necessitats de la població i les opcions tecnològiques disponibles.

En aquest sentit, realitzarà un estudi exhaustiu de la normativa proposada des d’un punt de vista tècnic i científic. També, recopilarà informació rellevant sobre experiències anteriors amb Zones de Baixes Emissions, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya o a d’altres regions europees, i avaluarà les diferents alternatives disponibles per a la implementació de la normativa. Posteriorment, abordarà la corresponent ordenança reguladora.

 

Participació Ciutadana

La Comissió AIRECAST, integrada per membres del consistori, facilitarà la participació ciutadana en el procés de desenvolupament de la normativa, organitzant sessions d’informació i debat obertes a la població i recollint les opinions i suggerimentrs de la ciutadania i les entitats.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Aquesta és una de les al·legacions que l’Ajuntament ha presentat al projecte de decret pel qual s’aprova el Pla de Qualitat de l’Aire Horitzó 2027 de la Generalitat de Catalunya.

Notícia

Tots els municipis de més de 20.000 habitants hauran de tenir zones de baixes emissions (ZBE) abans que comenci el 2026.

Notícia
Especial Congrés de Qualitat de l'Aire

La segona jornada del Congrés de Qualitat de l'Aire reivindica més mesures, informació acurada i posar la ciutadania al centre.

Butlletí