Sostenible
Publicat a Sostenible (https://www.sostenible.cat)

Inici > Parc de la Sèquia de Manresa: l’aigua és el camí per entendre com hem arribat fins a on som

Sostenible.cat [1]

Font: Ajuntament de Manresa, Parc de la Sèquia (Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia) i Diputació de Barcelona

18/05/2017 - 14:07

La Sèquia medieval de Manresa [2], construïda al s.XIV ha modelat el paisatge i ha definit en bona part, el desenvolupament econòmic, social i cultural de la zona. Avui dia, existeix una institució, el Parc de la Sèquia [3], que manté el vincle entre Manresa i el Pla de Bages amb aquesta construcció medieval

Ho aconsegueix gestionant diferents espais i equipaments vinculats a la sèquia i desenvolupant, sovint amb altres agents del territori, un ampli ventall d’activitats relacionades amb l’aigua des de diferents punts de vista: medi ambiental, històric i cultural.

Al llarg de la història, aquells territoris amb disponibilitat d’aigua i que van incorporar tècniques per extreure-la i aprofitar-la van  aconseguir  un desenvolupament econòmic i social rellevant. Un exemple és Manresa i el Pla de Bages on la sèquia medieval [2], de 26 km construïda al segle XIV, va tenir un paper fonamental en l’evolució d’aquesta zona. La conducció i aprofitament de l’aigua va incentivar el desenvolupament agrari i, per tant, l’economia de la zona dels 5 municipis per on transcorre: Balsareny, Sallent, Sant Fruitós, Santpedor i Manresa.

Avui dia, l’antiga sèquia continua mantenint part de la tradició gràcies al sequiaires, que són les persones encarregades del seu manteniment, sovint amb tasques molt manuals. A més l’aigua continua sent un be imprescindible a tots els nivells: ecològic perquè actua com a connector amb zones humides properes, patrimonial i cultural doncs trobem molts elements que ens expliquen la història del territori,  econòmic perquè continua utilitzant-se pel reg dels camps de cultiu i social doncs ofereix espais de trobada per la ciutadania.

A Manresa i el Pla de Bages, encara continua viu el vincle entre l’aigua i el territori gràcies, en bona part, a la tasca que realitza el Parc de la Sèquia [4].

El Parc de la Sèquia és una institució gestionada per la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia que s’encarrega de dinamitzar els espais vinculats a la sèquia de Manresa i realitza activitats i divulgació i sensibilització al voltant de l’aigua, sovint coordinant-se amb altres agents locals, el què dona un valor afegit i el converteix en un projecte transversal.

Per posar en valor la importància històrica, natural i patrimonial de la Sèquia i el seu entorn,  el Parc de la Sèquia, disposa de diferents equipaments i espais que tenen com a eix vertebrador l’aigua: 

Centre de l’Aigua Can Font: és un complex museístic, experimental i divulgatiu al voltant de la importància de l’aigua per al desenvolupament humà. És per tant, un centre didàctic i d’interpretació de l’aigua. Els serveis que ofereix són:

  • Exposicions per conscienciar sobre la importància de realitzar un consum responsable d’aigua.
     
  • Espais educatius per realitzar activitats experiments amb grups: laboratori, aules, maquetes, etc.
     
  • Centre de documentació, arxiu i biblioteca sobre l’aigua i especialment la Sèquia, que són de consulta pública. Això els permet assessorar i donar suport als alumnes que realitzen  treballs de recerca sobre aquesta temàtica.
     

El camí de la Sèquia [2], un recorregut que segueix el traçat de la sèquia de Manresa i que travessa paisatges ben diferents: rouredes, boscos de ribera, camps de regadiu, entre d’altres i, on a més, els visitants trobaran elements de gran interès com el castell de Balsareny, esglésies, masies, aqüeductes, etc.

El Parc de l’Agulla [5], la zona verda més gran del Bages i l’espai d’esbarjo per excel·lència dels manresans. Destaca el seu llac central que emmagatzema l’aigua que desemboca de la Sèquia i funciona com a reserva per a les llars del municipi i altres poblacions de la comarca ja que té una capacitat per emmagatzemar 200 milions de litres.

A més acull l’espai Info Sèquia [6] que és Centre d’Interpretació de la Sèquia que funciona com a punt d’informació on els visitants podran trobar tota la informació necessària per descobrir la sèquia, el seu entorn i la seva història.

La Masia La Culla [7] és una construcció medieval, ara restaurada, que acull el Camp d’Aprenentatge “La Culla” que és un servei educatiu del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya [8] en col·laboració amb el Parc de la Sèquia. En aquest camp de treball els centres educatius tenen l’oportunitat de realitzar activitats i projectes d’interpretació del medi natural, social i cultural de la comarca a través de l’observació i descoberta directa de l’entorn. A més, es posa a disposició dels centres una oferta específica d’activitats vinculades a l’aigua.

El Museu de la Tècnica de Manresa [9] és el museu situat als antics Dipòsits Vells. És un espai avui considerat monumental, i que en el passat tenia la funció d’emmagatzemar l’aigua de la Sèquia i que es distribuiria, posteriorment, com a aigua de boca. Aquests impressionats dipòsits tenen la capacitat suficient per emmagatzemar fins a 12 milions de litres d’aigua. El museu acull diferents espais i exposicions dedicades a l’aigua, entre les què destaca “La Sèquia i l’Aigua” on s’exposa una col·lecció d’objectes relacionats amb el canal i amb el subministrament d’aigua. També desenvolupen activitats guiades, teatralitzades, tallers, etc. adreçats a diferents tipus de públic.

Aquest conjunt d’espais i propostes sovint se sumen a iniciatives del territori, treballant conjuntament amb altres actors del territori (agricultors, sequiaires, voluntaris, etc) per assolir uns objectius comuns: fomentar la cultura de l’aigua, preservar el patrimoni històric i industrial, conservar l’entorn i cohesionar els agents locals. Vols conèixer amb més detalls quines activitat realitza el Parc de la Sèquia? Consulta aquí l’oferta d’activitats [10]

I a més... “La Transèquia [11]”, l'homenatge a les persones que van construir la Sèquia. Des de 1985 es realitza anualment una cursa en homenatge a les persones que van construir la Sèquia. És un recorregut que es pot fer a peu o en bicicleta i que transcorre pels 26 kilòmetres de la Sèquia, des de Balsareny, passant pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages, arriba al Parc de l’Agulla de Manresa. Coneixes El Miracle de la llum [12]? Descobreix quina relació té amb la Sèquia de Manresa


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona [13] s’inicia un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.

Fotografies: Diputació de Barcelona


Categories: 
Aigua [14]
Educació ambiental [15]
Municipis: 
Bages›Manresa
Etiquetes: 
ambients aquàtics continentals [16]
va d'aigua [17]

URL d'origen:https://www.sostenible.cat/article/parc-de-la-sequia-de-manresa-laigua-es-el-cami-per-entendre-com-hem-arribat-fins-a-on-som

Enllaços
[1] https://www.sostenible.cat/autor/sosteniblecat-14 [2] http://parcdelasequia.cat/espai/el-cami-de-la-sequia/ [3] http://parcdelasequia.cat/qui-som/parc-de-la-sequia/ [4] http://parcdelasequia.cat/ [5] http://parcdelasequia.cat/espai/parc-de-lagulla/ [6] http://parcdelasequia.cat/espai/parc-de-lagulla/infosequia/ [7] http://parcdelasequia.cat/espai/casa-de-la-culla/ [8] http://ensenyament.gencat.cat/ca/inici/ [9] http://www.xatic.cat/ca/llocs-per-visitar/museus/museu-de-la-tecnica-de-manresa/67/0/47 [10] http://parcdelasequia.cat/activitats/ [11] http://parcdelasequia.cat/transequia/la-transequia/ [12] http://www.descobrir.cat/ca/agenda/festa-de-la-llum-de-manresa-2017-164938.php [13] https://www.diba.cat/es/web/mediambient/va-d-aigua [14] https://www.sostenible.cat/categories/aigua [15] https://www.sostenible.cat/categories/educacio-ambiental [16] https://www.sostenible.cat/etiquetes/ambients-aquatics-continentals [17] https://www.sostenible.cat/etiquetes/va-daigua