Llicenciat en Ciències Geològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona; Master of Sciences on Environmental Sciences , Indiana University (EUA) i Doctor en Biologia per la Universitat de Navarra. Consultor ambiental, amb més de 30 anys d'experiència, Mallarach ha treballat per a organismes públics i organitzacions no governamentals, d'àmbit internacional. En els últims anys ha centrat la seva activitat en llocs on es combinen valors naturals, culturals i espirituals de primer nivell.
Formació acadèmica
Llicenciat en Ciències Geològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona; Master of Sciences on Environmental Sciences , Indiana University (EUA) i Doctor en Biologia per la Universitat de Navarra.
Docència
Des de l'any 2001: Professor d'avaluació d'efectivitat de la gestió dels espais naturals protegits en el Master de Espacios Naturales Protegidos - Universidad Autónoma de Madrid, Universidad d'Alcalà i Universidad Complutense.
De 2000-2007: Professor de l'assignatura d'avaluació de polítiques ambientals al Doctorat de Medi Ambient de la Universitat de Girona.
2007-2011: Professor del mòdul d'avaluació de polítiques ambientals, dins de l'assignatura Sistemes complexos, en el Màster de Medi Ambient de la Universitat de Girona
Des de 2015: Professor associat de la Universitat de Navarra, on imparteix classes en el Master en Biodiversidad, Paisajes y Gestión Sostenible.
Plans de sostenibilitat locals
Entre 1999 i 2005 va treballar com a director facultatiu de la Diputació de Girona per als Plans d'Acció Locals per a la Sostenibilitat, en qualitat del qual va dirigir les agendes 21 dels municipis següents, per ordre cronològic: Olot , Lladó, Les Preses, Santa Pau, Sant Joan Les Fonts, Vall d’en Bas, Riudaura, la Vall de Bianya, Mieres, Sant Jaume de Llierca, Montagut-Oix, Argelaguer, Besalú, Tortellà, Beuda, Maià de Montcal, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Les Planes d’Hostoles, Sant Aniol de Finestres.
A banda de les anterior, fou coautor de la Diagnosi i el Pla d’Acció Ambiental de Calella (2004).
Avaluació d'instruments de conservació del patrimoni natural
Des de 1878 ha dut a terme nombroses avaluacions de polítiques, estratègies i plans d’espais naturals protegits a Europa, Amèrica del Nord i del Sud, i Àfrica del Nord, entre les quals escau destacar:
- Direcció de les avaluacions realitzades per l'equip gestor del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa (1985-1991)
- Equip directiu de l’Indiana Biodiversity Initiative Steering Committee
- Membre de l’Indiana Gap Analysis for Biodiversity (1994-1997)
- Estudis sobre espais naturals protegits per l’Estratègia catalana de conservació i ús sostenible de la biodiversitat (1998-99)
- Corredactor del Plan d'Acción de los Espacios Naturales Protegidos del Estado español (200-2001)
- Autor de l’avaluació del Plan de Acción dels ENP de España (2002-2007)
- Coordinador de la primera avaluació de l'efectivitat del sistema d’espais naturals protegits de Catalunya (2000-04)
- Director de la Evaluación y el Catálogo de Paisajes Singulares y Sobresalientes del Territorio Histórico de Álava (2004)
- Coredactor de les Bases per a les directrius de connectivitat ecològica de Catalunya (2006).
En qualitat de membre de la Comissió Mundial d'Àrees protegides ha realitzat diverses avaluacions de Llocs de Patrimoni Mundial per a la Unió Internacional per a la Conservació de la Natural, organisme assessor d'UNESCO en la Convenció del Patrimoni Mundial. Les darreres ha estat sobre els LPM d'Eivissa (Espanya), Mont Athos i Meteora (Grècia) el 2017.
Avaluació de polítiques ambientals
Entre 1995-91 va realitzar anàlisis i avaluacions de diverses polítiques ambientals dels EUA, entre les quals destaquen: connectivitat ecològica, inventari d'emissions tòxiques, avaluació estratègica d'impacte ambiental, mètodes d'avaluació de les polítiques ambientals, auditories operatives, participació pública en els procediments d'avaluació d'impacte ambiental, etc., per diversos organismes federals i estatals dels EUA, el Departament de Medi Ambient de Catalunya i l'Institut d'Estudis Territorials de Barcelona.
Entre 2016-17 ha avaluat el Pla estratègic de sostenibilitat de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i ha elaborat una Diagnosi de sostenibilitat dels campus de Barcelona i Sant Cugat del Vallès d'aquesta institució.
Pertinença a entitats i organitzacions
- Comissió Mundial d’Àrees Protegides de la UICN
- Comissió de Polítiques Ambientals de la UICN
- Strategic Theme / Strategic Direction on Governance, Communities, Equity, and Livelihood Rights in Relation to Protected Areas (TILCEPA)
- Theme on Governance, Equity and Rights (TGER).
- Institució Catalana d’Història Natural
- Membre de la Junta de Protecció de la Zona Volcànica de la Garrotxa
- Membre de la Comissió permanent d’ètica de la Xarxa de Custòdia del Territori
- Membre de la Comissió Gestora de Conservacio.cat.
Petita selecció de publicacions en els camp d'avaluació i sostenibilitat
1999 - Criteris i mètodes d’avaluació del patrimoni natural. Col·lecció Quaderns de Medi Ambient, núm. 2. Departament de Medi Ambient, Generalitat de Catalunya, 1999. 106 p.
2000 - Evaluación de la gestión de los espacios naturales protegidos: Criterios, métodos y retos. Actas del 5º Congreso Europarc-España. A Toxa, Galicia, abril de 1999.
2001 – Editor: Avaluació d’impacte ambiental del Planejament urbanístic i territorial. Actes de les 1eres Jornades d’Avaluació d’Impacte Ambiental del Planejament Urbanístic i Territorial. Col·lecció Diversitas, 28, Universitat de Girona, 202 p.
2003 – Editor: La introducció de l’avaluació ambiental estratègica en l’ordenació territorial: reptes i experiències. Segones Jornades d’Avaluació d’Impacte Ambiental del Planejament Urbanístic i Territorial. Col·lecció Diversitas, 41. Universitat de Girona, 152 p.
2003 - The key role of evaluation in the implementation of sustainable development strategies. Conditions and factors for improving efectiveness. in Strategies for Sustainable Development. Roles & Responsabilities along the Global-local Axis. Papers de Sostenibilitat, núm. 5 (2003) p. 141-158. Generalitat de Catalunya, Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible & Institut Internacional de Governabilitat.
2005. “A GIS methodology for assessing ecological connectivity: application to the Barcelona Metropolitan Area [2]” Landscape and Urban Planning, Volume 71, Issues 2–4, 28 March 2005, pages 243-262 (coautor amb Joan Marull).
2006 - La incorporación del paisaje en el planeamiento urbanístico y la ordenación territorial de Cataluña. A R.Mata y A. Tarroja, coord. (2006) El paisaje y la gestión del territorio. Criterios paisajísticos en la ordenación del territorio y el urbanismo. Colección Territorio y Gobierno: Visiones, 5. p. 427-438. Diputació de Barcelona. Xarxa de Municipis.
2006- Coneixement, monitoratge i avaluació, a J.Vila & D.Varga [eds.] La futura Llei de Biodiversitat-Patrimoni Natural, p. 163-174. Documenta Universitaria. Càtedra de Geografia i Pensament territorial de la Universitat de Girona i Departament de Medi Ambient i Habitatge. 2006. Girona.
2007 - Evaluación del Plan de acción para los espacios naturales protegidos (2002–2005) a Múgica, M. Gómez-Limón, J y Puertas, J, [coord.] (2006) ESPARC 2006. Actas del XII Congreso de Europarc-España, p. 69-97. Ed. Fundación Fernando González Bernáldez, Madrid.
2007. A Land Suitability Index for Strategic Environmental Assessment in metropolitan areas [3]. Landscape and Urban Planning, Volume 81, Issue 3, 20 June 2007, Pages 200-212 (coautor amb Joan Marull, Joan Pino, i María José Cordobilla)
2008. Coordinador i coautor de: Protegits, de fet o de dret?. Primera avaluació del sistema d’espais naturals protegits de Catalunya. Institució Catalana d’Història Natural. Fundació Territori i Paisatge. Amb pròleg del Síndic Major de Comptes de Catalunya, Sr. Colom i aportacions de més de 130 autors. 360 p.
2008 - Case Study III – Evaluation of the protected area system of Catalonia, Spain. Hockings, M, Stolton, S., Leverington, F., Dudley, N., and Courrau, J. (2006) Evaluating Effectiveness. A framework for assessing management effectiveness of protected area. 2nd edition. IUCN Gland, Switzerland and Cambridge, UK. p. 63-66.
2008. Coautor amb Joan Pino & Joan Marull: Contributions of the index of ecological connectivity to the territorial planning and the strategic environmental evaluation, in the context of the research and the policies ecological connectivity in Catalonia [4]”, Documents d'Analisi Geografica 2008;(51):113-128.
2009. Coautor amb Javier Gómez-Limón de: Taller 4: Técnicas de evaluación para la eficacia de la gestión. ESPARC 2008. Avances en la gestión eficaz de las áreas protegidas: retos hasta el 2013. Actas del XIV Congreso de EUROPARC-España, p. 61-64
2009. La petjada ecològica d’Andorra l’any 2008. Les conseqüències de la societat de consum (2009) coautor amb Albert Gomà. Associació per a la Defensa de la Natura, Centre UNESCO Andorra, Departament de Medi Ambient d’Andorra.
2010. Coord. amb Josep Germain. Informe sobre l’estat i les tendències del medi natural a Catalunya 2010 (en línia). Barcelona: Institució Catalana d’Història Natural.
2013. Coord. amb Josep Germain. Informe sobre l’estat i les tendències del medi natural a Catalunya 2013 (en línia). Barcelona: Institució Catalana d’Història Natural.
2013. Coordinador (amb J. Vila i J. Montserrat) i coautor de Reptes per preservar els boscos madurs a Catalunya. II Jornades sobre boscos madurs a Catalunya. Institució Catalana d’Història Natural i Associació Silene. Anglès. 210 p.
2016. Més enllà dels serveis ecosistèmics culturals: recuperar els valors intrínsecs de la Natura [5]. Revista .ambiental, núm. 21 - setembre-desembre 2015. Monogràfic dedicat als serveis ecosistèmics.