Font: Ajuntament de Barcelona [1]
Oberta la inscripció al programa “Menjadors més sans i sostenibles”, una iniciativa compartida amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) per impulsar l’alimentació saludable als centres educatius de la ciutat.
Després de dur a terme un pla pilot en sis escoles de la ciutat, el projecte municipal “Menjadors més sans i sostenibles” [2] s’estén a tota la ciutat amb una convocatòria oberta a tots els centres educatius de la ciutat que vulguin oferir als infants i adolescents una dieta més saludable i equilibrada. La iniciativa forma part del conjunt de projectes de la capital mundial de l’alimentació sostenible 2021 [3].
Com és el menú escolar sostenible?
Els menús escolars dissenyats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) [4] redueixen la quantitat de proteïna animal i d’aliments processats, alhora que incrementen la proteïna d’origen vegetal, l’amanida i la fruita. A més, s’aposta pels aliments de proximitat i de temporada que s’ajustin a les característiques del menú.
Com s’hi poden adherir les escoles?
Qualsevol centre educatiu de Barcelona que disposi de menjador escolar s’hi pot inscriure emplenant el formulari de l’ASPB [5]. És recomanable consultar els materials i recursos [2] per ampliar la informació sobre l’alimentació equilibrada, com la guia de transformació de menjadors escolars més sans i sostenibles [6].
Per què és important una alimentació saludable i sostenible?
Les escoles tenen un rol important en l’alimentació d’infants i adolescents, no només a l’hora de garantir l’accés a una alimentació saludable i sostenible, sinó també com una eina d’aprenentatge i formació i com a nexe d’unió de tota la comunitat educativa: professorat, alumnat i famílies.
El projecte “Menjadors més sans i sostenibles” [2] es defineix d’acord amb tres objectius:
- Promoure dietes més saludables: l’evidència científica mostra que les dietes hipercalòriques amb excés de proteïna d’origen animal, greixos saturats, productes ensucrats i ultraprocessats tenen efectes negatius en la salut i incrementen el risc de patir malalties. Les enquestes actuals indiquen que la població infantil i adolescent fa un consum excessiu d’aquests aliments, i un 80% no menja la quantitat de fruita i hortalisses recomanada.
- Combatre l’emergència climàtica: el sistema alimentari és responsable d’entre el 21-37% dels gasos amb efecte d’hivernacle, un impacte mediambiental on la indústria càrnia té un paper important. Amb menús en què s’incrementen els llegums, la fruita i les hortalisses i es redueix la proteïna d’origen animal, es promou la sostenibilitat.
- Enfortir l’economia local i de la nostra pagesia i contribuir a la bona salut dels nostres ecosistemes, amb circuits de comerç i consum en què es prioritzin els aliments de proximitat, frescos, de temporada i produïts de manera respectuosa amb l’entorn.