xAire: Una activitat col·lectiva mesurarà la qualitat de l’aire de Barcelona amb la instal·lació de 810 sensors

Compta amb la participació dels escolars de vint escoles de la ciutat
09/02/2018 - 12:02

xAire és una acció de monitoratge de la contaminació de l’aire per diòxid de nitrogen (NO2) a Barcelona, un dels contaminants més importants de la ciutat per causa principalment dels vehicles motoritzats. Ha estat impulsada per l’Estació Ciutat i es tracta d’una activitat intergeneracional de ciència ciutadana.

xAire consisteix en una sèrie d’activitats en què es mesurarà la qualitat de l’aire amb la instal·lació de 810 sensors que ens ajudaran a millorar el detall de les dades que recullen les set estacions fixes que hi ha actualment a Barcelona. Si normalment les estacions de mesura de qualitat de l’aire estan fixes en llocs que no sempre són a la nostra zona de pas, els tubs de difusió (sensors) són una alternativa senzilla i fiable per conèixer la qualitat de l’aire en aquells punts que ens interessen.

L’acció reuneix vint escoles de Barcelona (dues de cadascun dels deu districtes) per instal·lar-hi els sensors arreu de la ciutat. Es tracta d’una activitat intergeneracional de ciència ciutadana en què estudiants de primària instal·laran tubs de difusió amb l’ajut de mares, pares i professorat. Es preveu cobrir una superfície equivalent a 40 x 20 illes de l’Eixample (800 hectàrees, un 10 % del conjunt de la ciutat).

xAire tindrà lloc en diversos indrets de la ciutat de Barcelona, entre els mesos de febrer i octubre d’aquest any, tot i que destaquem la instal·lació dels sensors per part d’escolars, mares, pares i professorat el divendres 16 de febrer entre les 15.00 i les 19.00 h.

El trànsit afecta el desenvolupament cognitiu
Diversos estudis conclouen que la contaminació de l’aire al voltant de les escoles perjudica la salut dels infants. Una recerca recent feta a 300 aules i 39 escoles de Barcelona mostrava que els contaminants procedents del trànsit (NO2 i carboni negre) estan associats amb una disminució en tots els processos d’atenció i de memòria de treball dins de les aules. De fet, els escolars que van a escoles properes al trànsit mostren un menor desenvolupament cognitiu que els nens i les nenes que estudien en centres més allunyats dels vehicles a motor.

Les escoles que participaran a les accions xAire són: Escola Els Horts i Escola Sant Martí al districte de Sant Martí; Escola El Sagrer i Escola Can Fabra a Sant Andreu; Escola Calderón i Escola Timbaler del Bruc a Nou Barris; Escola Pau-Casals Gràcia i Escola Sagrada Família a Gràcia; Escola Joan Miró i Escola Fort Pienc a l’Eixample; Escola Dolors Monserdà Santa Pau a Sarrià-Sant Gervasi; Escola Seat i Escola Mossèn Jacint Verdaguer a Sants-Montjuïc; Escola Àngels Garriga i Escola Coves d’en Cimany a Horta-Guinardó; Escola Àngel Baixera i Escola Cervantes a Ciutat Vella; Escola Les Corts i Escola Lavínia a les Corts. A més, també hi participarà el Col·legi Dr. Masmitjà de Girona.

xAire forma part del projecte Estació Ciutat, que trasllada als carrers de Barcelona la proposta de Clínica de Salut Ambiental de l’enginyera i artista Natalie Jeremijenko inclosa a l’exposició “Després de la fi del món”. xAire és possible gràcies al patrocini de DKV i 4sfera Innova i la col·laboració de la Mobile Week Barcelona (iniciativa de Mobile World Capital), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Mapping for Change, OpenSystems UB i el 5è Congrés de Ciència del Consorci d’Educació de Barcelona.

L’Estació Ciutat és una coproducció del CCCB i l’Institut de Cultura de Barcelona, l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i el Districte de Sant Martí. Amb la col·laboració de l’Oficina de Ciència Ciutadana de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la Taula Eix Pere IV i els veïns i veïnes del passatge Trullàs.

Calendari de les activitats d’Aire

15 de febrer, de 17.30 a 19.00 h, Estació Ciutat

Posada en comú de mapes de districte i llocs escollits per a la instal·lació dels sensors segons escoles

16 de febrer, de 13.00 a 19.00 h, a tota la ciutat

Instal·lació dels sensors de mesura de la qualitat de l’aire

20 de febrer, a les 16.30 h, Disseny Hub

Presentació d’xAire en el marc de la Mobile Week Barcelona a càrrec de Josep Perelló

16 de març, de 15.00 a 19.00 h, a tota la ciutat

Recollida dels sensors de mesura de la qualitat de l’aire

6 d’abril, a tota la ciutat

Difusió dels resultats de l’analítica

22, 23 i 24 de maig

5è Congrés de Ciència de Barcelona

Octubre, CCCB

Llançament publicació DKV: informe que interpretarà els resultats de les analítiques en relació amb la salut realitzat per ISGlobal


 

Relacionats

Article
Notícia

L'Ajuntament de Santa Perpètua podrà reactivar el Consell Municipal de Medi Ambient després que en la trobada del 15 d'abril diverses entitats i ciutadania a nivell particular mostressin el seu interès per formar-ne part d'aquest òrgan de participació ciutadana. La Regidoria de Medi Ambient va fer una crida ciutadana i va sortir efecte

Article

Publicació de l'informe d’avaluació "La qualitat de l’aire a Catalunya 2023 – Xarxa Automàtica"

Butlletí