WSSD: La cimera és una oportunitat perduda, segons les organitzacions no governamentals

09/03/2002 - 00:00
Les organitzacions de la societat civil de l'estat espanyol presents a Johanesburg han elaborat un document conjunt de valoració dels resultats de la Cimera. En el text afirmen que els governs del món han perdut l'oportunitat de prioritzar l'eradicació de la pobresa i el desenvolupament sostenible. Situar els temes comercials per davant d'aquestes qüestions no és el millor camí, en el seu entendre, per aturar un procés de globalització que accentua l'apartheid global. En la mateixa línia, i en l'àmbit de la governabilitat també lamenten que els documents no reconeguin l'Organització Mundial del Comerç per sota el paraigües de les Nacions Unides. En canvi, valoren que el document final reafirmi els principis de Rio i l'Agenda 21.

Pel que fa al pilar econòmic, el conjunt de les organitzacions lamenten la manca de compromís per aportar recursos addicionals a lluita contra la pobresa ni la condonació de la deute externa, principal obstacle pel desenvolupament dels països pobres. En canvi, veuen amb bons ulls el compromís per eliminar els subsidis a la pesca excessiva i il·legal però lamenten la manca de qualsevol referència a la reforma dels subsidis a l'agricultura.

També valoren positivament les referències genèriques a la necessitat de canviar els actuals patrons de producció i consum, i la menció a la responsabilitat de les empreses, inclosa la legal a través del desenvolupament i posta en marxa d'acords internacionals.

Pel que al pilar ambiental, dues de fredes i dues de calentes. Critiquen la manca d'objectius concrets en relació a les energies renovables i pel que fa al subministrament d'energia als dos mil milions de persones que no en disposen. El conjunt de les organitzacions consideren que aquest és el principal fracàs de la cimera. L'altra crítica fa referència a la manca de compromisos concrets per la conservació de la biodiversitat. La lectura positiva té a veure amb el compromís de reduir a la meitat, abans del 2015, el número de persones que no tenen accés a l'aigua potable i als sistemes de sanejament bàsics. Això no obstant, el document diu "tractar d'assolir aquest objectiu".

El segon aspecte positiu que destaca la societat civil espanyola és que s'estableix una data -l'any 2020- per a la minimització de la producció i us de les substàncies tòxiques, inclosos els residus
perillosos.

Pel que fa a la tercera pota del desenvolupament, la social, les organitzacions celebren que es reconegui la participació i el diàleg social com fonaments bàsics per aconseguir el desenvolupament sostenible però mostren el seu desacord per la supressió de la menció concreta al paper de la societat civil en aquest procés. Pel que fa als drets laborals, les ong's convocants de la roda de premsa celebren que es reconegui la necessitat de garantir la salut i la seguretat en el treball així com el paper de la Organització Internacional del Treball (OIT), malgrat les reticències a l'acceptació d'uns "estandards" laborals dignes per a tothom.

Finalment, aquesta plataforma de la societat civil a Johanesburg reclama al Govern espanyol l'aplicació dels compromisos adquirits a la Cimera de Rio i la posta en marxa d'una estratègia de desenvolupament sostenible. També critiquen l'absència del president del Govern espanyol, José Maria Aznar.

Les organtizacions que han consensuat el document conjunt sobre els resultats de la Cimera de Johanesburg són la Federació Catalana d'ONG's, Intermon-Oxfam, la Fundación Ecologia y Desarrollo, Iepala, Medicos Mundi, Coordinadora de las ONG's para el Desarrollo, Consejo de la Juventud de España, Comisiones Obreras i Ecologistas en Acción.


Més informació:

Hemeroteca de Sostenible sobre la WSSD.
Per saber de què va la cimera en 10 minuts.
Glossari dels principals conceptes.
Plana oficial de la WSSD.

Els links de la WSSD




Relacionats

Butlletí