WSSD 2002: Mesures de seguretat extremes envolten la protesta d'avui

31/08/2002 - 00:00
A poques hores de l'arribada a Johannesburg de més de cent caps d'estat i de govern, l'atenció d'aquest dissabte se centra en les manifestacions de protesta contra la globalització. El recorregut triat per les dues principals manifestacions és simbòlic: recorreran a peu els nou kiliòmetres que separen el veïnat d'Alexandra, el barri més pobre i conflictiu de Johannesburg -alguns l'anomenen el nou Soweto-, del Sandton Convention Center, el luxós centre de conferencies que acull la reunió de la Cimera.

Les diferents organitzacions no s'han posat d'acord per celebrar una marxa unitària. A més a més de petits grups que aniran per lliure, finalment hi ha dues grans marxes previstes. Una primera vinculada a grups d'extrema esquerra i organitzada per Indaba, un moviment social que reuneix activistes antiprivatització i antiglobalització, i també el Moviment dels Sense Terra, un grup radical de redistribució de la Terra que deman la celebració d'una cimera a la mateixa Sudàfrica sobre aquesta qüestió. En aquesta marxa també hi participa el Comitè de Solidaritat amb Palestina, un grup molt actiu Sudàfrica. El portaveu del moviment Indaba, Dale Mckinley, ha afirmat que aquesta manifestació serà la més nombrosa de les celebrades contra l'estat en la Sudàfrica del post-apartheid. Sobre les dues del migdia d'aquest dissabte, el cap de la manifestació es trobava a Marlboro Road, a mig camí entre Alexandra i el Sandton, i el lema de la marxa era Terra, Aliments i Treball contra la Pobresa. Segons fonts de la policia, el nombre de manifestants estava per sota de les 20.000 persones que havien previst els
organitzadors.

La segona marxa es fa sota el paraigües del Global Fòrum. El seu lema és 'Un altre mon és possible' i no manté unes postures tant radicals. El Global Fòrum és una coalició de les principals organitzacions no governamentals mundials. Hi figuren Greenpeace, el World Wild Fund for Nature, Friends of the Earth i Oxfam-International entre d'altres. El Congrés Nacional Africà, el partit que governa Sudàfrica, també dóna suport a aquesta marxa, que ha previst al voltant de 20.000 participants.

A primera hora d'aquest mati, els voltants del Sandton Convention Center s'hi podia observar un gran desplegament policial i militar, incloses tanquetes. Les manifestacions està previst que arribin just davant de la zona d'extrema seguretat que envolta la zona de la Cimera. S'han preparat tarimes, perquè els líders puguin adreçar-se a les multituds, sota l'atenta mirada de centenars de policies.

Més informació:

Hemeroteca de Sostenible sobre la WSSD.
Per saber de què va la cimera en 10 minuts.
Glossari dels principals conceptes.
Plana oficial de la WSSD.

Els links de la WSSDRelacionats

Butlletí