WSSD 2002: La petjada ecològica de la cimera

09/01/2002 - 00:00
La ciutat de Johannesburg -o Jozi com l'anomen els sud-africans negres- està trasbalsada. Milers de persones de
tots els racons del món han arribat a la ciutat sud-africana per participar en la Cimera Mundial sobre Desenvolupament Sostenible (WSSD). Delegats, representants de les organitzacions no governamentals, policies, periodistes tenen cadascú un paper diferent però coincideixen, vinguin d'on vinguin, en un fet: tots són consumidors. Mengen, utilitzen paper, generen residus, es desplacen, es dutxen... S'està predicant amb l'exemple, atès que la Cimera esta centrada precisament en el desenvolupament sostenible? "És la primera vegada que una cimera de les Nacions Unides, en col·laboració amb el govern de la regió de Gauteng, posa en marxa una iniciativa per internalitzar els costos ambientals de l'esdeveniment", explica Alvero Umana, responsable de Medi Ambient del programa de desenvolupament de Nacions Unides.

La iniciativa, anomenada Greening the WSSD, pretén predicar amb l'exemple i minimitzar al màxim l'impacte ecològic de la Cimera. "A Sudàfrica, la consciència ambiental no es excessiva. Estem comencant a fer coses i aquesta experiència pot ser molt útil per nosaltres", explica Mary Metcalfe, responsable de Agricultura, Conservació i Medi Ambient del govern regional de Gauteng. Els eixos de la campanya impulsada per Nacions Unides, i dirigides a tots els participants, són reduir, reutilitzar i reciclar. Però les xifres sobre l'impacte ambiental fan fredat.

Una imaginativa iniciativa, el "Consumption Barometer", mesura i actualitza cada dia el consum de recursos. Així, la Cimera genera diàriament unes 17 tones de residus, dels quals s'en reciclen aproximadament un 20 per cent. De mantenir-se la mateixa tendència les previsions apunten que el total de residus arribarà a les 400 tones. Pel que fa al consum d'aigua, el consum diari arriba als 583.000 litres. Pel que fa al consum d'electricitat, la mitjana diària arriba a 118,5 Megawatt/hora. D'aquesta, un 23% pot considerar-se energia renovable, gràcies a l'energia solar i eòlica que alimenta part de les instal·lacions a Ubuntu Village i a Nasrec.

Totes aquestes dades només inclouen el Sandton Convention Center; l'Ubuntu Village (que acull espectacles, una gran fira i mostres d'art); Nasrec (la seu del Fòrum Global); i els hotels Hilton (on es celebren sessions sobre negocis i desenvolupament sostenible) i el Crowne Plaza.(que acull els treballs sobre governs locals). Per tant, s'haurien d'afegir els consums dels altres hotels i dels milers de cases particulars que a Johannesburg i altres zones del país que estan llogades per la cimera.

Aquesta iniciativa, que intenta casar paraules i fets i donar coherència a la cimera, es complementa amb l'anomenada Herència Climàtica de Johannesburg. Les 300.000 tonelades de diòxid de carboni en forma d'emissions a l'atmosfera que generaran els assistents a la cimera es volen compensar d'alguna manera. Així, s'han creat els certificats de la herència climàtica de Johannesburg que finançaran projectes ambientals en les zones mes empobrides d'Àfrica. Aquests certificats tenen un cost que varia entre 100 rands -uns 10 euros per individu- i un milió de rands -100.000 euros per gran empresa-. La pagina web d'aquesta iniciativa permet calcular, segons les activitats de cadascú, quina quantitat de dioxid de carboni genera en el transcurs de l'estada a Johannesburg. Aquesta petjada ecològica també inclou els viatges de desplaçament a Sudàfrica. Pel que fa als vols nacionals i internacionals que han arribat per participar a la cimera, es considera que un 10% provenen de la mateixa Àfrica, un 5% d'Àsia, un 10% d'Austràlia, un 30% d'Europa, un 10% de l'Orient Mitja, un 20% de Nordamèrica, un 8% de Sudamèrica i el 7% restant són vols interns de Sudàfrica.

Aquesta iniciativa de Nacions Unides i el govern regional de Gauteng pot ser un bon exemple pel Fòrum de les Cultures 2004, que té la sostenibilitat com un eix central.

Més informació:

Hemeroteca de Sostenible sobre la WSSD.
Per saber de què va la cimera en 10 minuts.
Glossari dels principals conceptes.
Plana oficial de la WSSD.

Els links de la WSSD


Relacionats

Butlletí