Vols instal·lar un hivernacle a les coberta del teu edifici? El projecte GROOF t’ajuda!

Font: ICTA-UAB

20/06/2019 - 11:20

El projecte GROOF - Hivernacles per reduir el CO2 a les teulades - ha llançat una convocatòria que pretén impulsar nous projectes de construcció d'hivernacles als terrats. La calor i el CO2 produït per l'activitat humana es poden reciclar en hivernacles instal·lats als terrats per conrear plantes, el que fa possible obtenir aliments locals de bona qualitat i, al mateix temps, fer front als desafiaments ambientals i climàtics.

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) és un dels socis d'aquest projecte i per tant ha obert aquesta convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2 en els sectors de la construcció i l'agricultura a través de l'intercanvi d'energia i de la producció local d'aliments.

Aquesta convocatòria oberta està dirigida a qualsevol persona interessada en el desenvolupament d'un projecte d'hivernacle al terrat, i que es trobi en l'àrea d'Europa nord-occidental (Regne Unit, Irlanda, Bèlgica, Suïssa, Països Baixos, Luxemburg, Alemanya del Sud, França del Nord) o a Espanya. Només cal ser el propietari d'un edifici que disposi d'un terrat pla o una coberta disponible.

Els projectes seleccionats es beneficiaran d'una formació personalitzada impartida per especialistes del projecte els camps de la construcció, l'energia, l'agricultura i la socioeconomia. Durant aquesta formació, els especialistes de GROOF els traslladaran les claus per a una implementació fructífera del projecte i ajudaran al sol·licitant a desenvolupar solucions innovadores.

Xavier Gabarrell, investigador responsable a la UAB, explica que el projecte “és una oportunitat per demostrar els avantatges de combinar la producció d’aliments amb la producció d’energia a partir de noves formes de panells fotovoltaics”.

 A l'hora de fer front als actuals reptes que planteja l'escalfament global, la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle és una de les principals preocupacions internacionals. En un context urbà cada vegada més dens, la possibilitat de conrear sense terrenys es planteja com una solució clau per al nostre futur. En el marc de l'agricultura urbana està emergint un nou model econòmic viable: la instal·lació d'hivernacles en les cobertes dels edificis.

El projecte està coordinat pel CDEC (Conseil pour li Développement Economique de la Construction), amb el suport del programa INTERREG NWE, i dut a terme per onze socis (públics i privats) de Luxemburg, França, Bèlgica, Alemanya i Espanya, entre ells l'ICTA-UAB.

Cadascun dels socis aporta valuoses habilitats i coneixements al projecte, com el procés i la metodologia de construcció, la gestió de l'energia en la construcció, el desenvolupament de l'agricultura urbana, el coneixement de les plantes i els sistemes de cultiu, les habilitats empresarials o les habilitats socioeconòmiques.

El projecte europeu dóna suport a quatre projectes pilot d'hivernacles en teulades, implementats pels socis de GROOF, per mostrar l'eficiència i la durabilitat dels models proposats per a diferents tipus d'edificis i hivernacles.

L'objectiu d'GROOF és, per tant, donar suport als desenvolupadors de projectes d'hivernacle als terrats brindant-los assessorament personalitzat. A llarg termini, aquest projecte donarà a conèixer els beneficis dels hivernacles a les teulades per reduir les emissions de CO2 als responsables polítics i tècnics, i d'aquesta manera desbloquejarà les polítiques ambientals de les ciutats en l'àrea del nord-oest d'Europa i Espanya que pretenen promoure el desenvolupament de projectes d'hivernacles en les cobertes.

 

Relacionats

Article

El pagès com a agent actiu en la preservació del medi natural. Un estudi elaborat per Agricultura del Govern balear demostra que el consum de producte d'horta local redueix les emissions d'efecte hivernacle.v

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Butlletí