Vitòria i Nantes, properes Capitals Europees Verdes

Sostenible.cat

26/10/2010 - 00:00
La capital del País Basc i la ciutat francesa de Nantes han estat guardonades com a Capital Verda Europea per als anys 2012 i 2013. La decisió s'ha donat a conèixer durant el congrés de ciutats verdes celebrat a Estocolm, que ostenta el títol aquest 2010. El 2011 serà el torn de la ciutat alemanya d'Hamburg. Barcelona s'ha presentat per primera vegada com a candidata en aquesta ocasió, i ha estat una de les sis finalistes -d'un total de 17 aspirants- juntament amb Malmö, Nuremberg i Reykjavík.

El premi reconeix l'esforç que aquestes ciutats han fet per millorar l'ambient i la qualitat de vida de la població, i destaca el compromís i la innovació dels governs municipals per aconseguir entorns urbans més sostenibles. El jurat avalua un total d'onze indicadors ambientals, des de la qualitat de l'aire i de l'aigua a les zones verdes, el transport públic o els criteris urbanístics, i es valoren les millores recents i els projectes de futur.

Vitòria, ciutat enverdida
La capital basca ha fet un gran progrés en enverdir l'espai urbà tradicional, amb la consolidació del 'cinturó verd' que envolta el centre de la ciutat. Es tracta d'una zona verda seminatural, en part aconseguida mitjançant la recuperació d'espais degradats, que garanteix que tots els habitants de Vitòria tinguin un espai verd a menys de 300 metres de casa. A més, hi ha diverses mesures en marxa per protegir i incrementar la biodiversitat, amb monitoreig de la flora i la fauna del municipi.

Al llarg de l'última dècada, a més, han registrat una forta disminució del consum d'aigua, i s'ha invertit per millorar-ne el subministrament i la qualitat. Com a objectiu de futur, l'ajuntament de Vitòria s'ha marcat aconseguir que el consum d'aigua domèstica sigui de menys de cent litres per persona i dia.

Nantes, rius i transport públic
És la sisena ciutat de França, i en els últims anys ha aconseguit integrar les àrees verdes i els dos gran rius que la creuen (el Loira i l'Erdre) mitjançant un programa de gestió sostenible de l'aigua. La conservació de la flora i la fauna són una preocupació important de la població, que està envoltada per diverses zones protegides.

Per altra banda, Nantes té una llarga història de consolidació del transport públic i l'ús de bicicletes, i va ser la primera ciutat francesa en reintroduir els tramvies elèctrics. Així han aconseguit reduir les emissions de CO2, i aspiren a disminuir-les un 25% per a l'any 2020.

Ecociutats, a Sostenible
Properament oferirem diversos reportatges amb més informació sobre les ciutats guanyadores i finalistes dins l'especial Ecociutats, en què expliquem en profunditat les iniciatives de les àrees urbanes que lideren el camí cap a un estil de vida més sostenible.

 

Relacionats

Butlletí