Vilanova i la Geltrú inicia el seu Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible

L'objectiu és millorar un 20% l'eficiència energètica i assolir un 20% en l'ús d'energies renovables
Font: Aj. Vilanova i la Geltrú
04/02/2009 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Contacteu amb nosaltres: redaccio@sostenible.es

L'ajuntament de Vilanova i la Geltrú celebra aquest dijous 5 de febrer una jornada de treball sobre el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES), un document que ha de marcar les pautes per assolir els objectius mediambientals que estableix la Comissió Europea per al 2020. En la reunió hi intervindran tècnics i responsables de la Diputació de Barcelona i els tècnics i serveis municipals que participaran en el desenvolupament del pla, encapçalats per la regidora de Governança, Participació i Medi Ambient, Iolanda Sànchez.

Com a municipi signant del Pacte d'alcaldes contra el canvi climàtic, Vilanova i la Geltrú ha iniciat l'elaboració del PAES, que ha de permetre obtenir, per al 2020, el que s'ha anomenat com a "triple 20": reduir un 20% en l'emissió de gasos d'efecte hivernacle com a resultat de l'augment d'un 20% de l'eficiència energètica i una quota del 20% en fonts d'energia d'origen renovable. Vilanova i la Geltrú desenvoluparà el PAES a través de l'Agència Local de l'Energia, amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona i l'empresa Lavola.

Inventari d'emissions
Per elaborar el PAES es realitzarà un inventari de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle generades al municipi, que esdevindrà la base per detectar els punts o aspectes en què caldrà treballar per reduir les emissions, tant de les pròpies dependències municipals com d'altres sectors. A partir d'aquesta anàlisi s'elaborarà el futur pla amb les accions a implantar per tal d'arribar als objectius del "triple 20". Les mesures del PAES es coordinaran amb les polítiques i estratègies ja engegades pel consistori en matèria de sostenibilitat, com l'Agenda 21 o el Pla de mobilitat.

D'altra banda, es desenvoluparan també diverses sessions de participació, per tal que hi hagi una implicació de tots els grups d'interès existents en el municipi. La primera serà la d'aquest dijous amb els tècnics de les diferents regidories i serveis de l'ajuntament. Es preveuen també trobades amb la ciutadania, així com promoure enquestes via web que permetran valorar els hàbits de la ciutadania i obtenir propostes d'actuació en matèria d'energia.

Adhesió al Pacte d'Alcaldes
El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es va adherir el 28 de juliol de 2008 al Pacte d'alcaldes contra el canvi climàtic, promogut per la Direcció General d'Energia i Transport de la Comissió Europea. El seu objectiu és impulsar mesures en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables, a partir del reconeixement que l'acció local és imprescindible per assolir la fita del "triple 20". Fins ara ja són 71 els municipis de la província de Barcelona que s'han sumat a la iniciativa, tutelada per l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

--
Més informació:
Web de la Diputació de Barcelona sobre el Pacte d'Alcaldes/esses
Llistat de municipis adherits al Pacte (PDF)
Versió oficial del Pacte dels Alcaldes/esses (PDF)
Web del Covenant of Mayors, de la Comissió Europea (en anglès)

Notícies relacionades a 'Sostenible.cat':
Més de 70 municipis s'han adherit ja al Pacte d'Alcaldes

La Diputació i la Comissió Europea signen un acord per estendre el Pacte d'Alcaldes/esses
La Comissió Europea publica el text definitiu del Pacte dels Alcaldes/esses

Relacionats

Article

L’alumnat de 4t d’ESO de l’institut Dolors Mallafrè de Vilanova ha presentat del projecte educatiu “Balenes i dofins a Vilanova i la Geltrú”, que els ha apropat a l’Espai Marí de les Costes del Garraf i a conèixer les vuit espècies de cetacis que formen part del seu entorn.

Acte
21/04/2024 - 11:00
Platja llarga de Vilanova i la Geltrú

Butlletí