Vi, medecina contra l’escalfament global

Redacció
10/06/2011

El sector del vi s'han compromès a lluitar contra l'escalfament global a la jornada "Wineries for Climate Protection" ("Bodegues per a la Protecció del Medi Ambient") que ha inaugurat aquest 10 de juny a Barcelona el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí.

Ricardo Lagos, enviat especial de l'ONU per al canvi climàtic i expresident de Xile, ha estat l'encarregat de presidir aquest fòrum internacional del sector vitivinícola que vol establir comportaments sostenibles per al medi ambient en el sector.

Però la jornada vol ser més que això, segons el seu coordinador general, Domingo Valiente, la idea fer arribar una reflexió general a la resta dels sectors econòmic i col·lectius sobre la importància d'actuar contra l'escalfament global.

Així doncs, els agents del vi catalans s'ha convertit en pioners reunint a més de 300 cellers de les principals zones vitivinícoles del món a Barcelona, i experts en temes ambientals, per intercanviar les millors pràctiques que s'han implantat en els cellers per reduir les emissions de CO2  i trobar les millors solucions de futur. Com ha subratllat Ricardo Lagos: "Si tots els sectors feren el que l'organtizació Wineries for Climate Protection proposa fer es donaria un pas significatiu pel benestar del planeta'

Aquesta jornada ha anat acompanyada de la signatura de la "Declaració de Barcelona", un protocol de compromís de lluita per part del sector contra el canvi climàtic que es va materialitzar aquest 9 de juny en en un acte solemne al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’un manifest d’intencions d'abast internacional, signat per empreses, associacions, entitats i personalitats que tenen una vinculació amb el sector vitivinícola. A partir d’aquesta primera Declaració, la capital catalana "abanderarà un moviment mundial de gran transcendència social, econòmica i mediambiental", s'indica en un comunicat del Govern català.

La iniciativa Wineries for Climate Protection, del sector productor i elaborador català, neix amb vocació global, per la qual cosa cada dos anys una zona vitivinícola del món (Califòrnia, Bordeus, Xile, Toscana...) agafarà el relleu i en cada ciutat on se celebri es ratificarà la Declaració de Barcelona.

AdjuntMida
Image icon logo-vi.jpg32.47 KB

Relacionats

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Butlletí