Vandellòs II no tornarà a funcionar fins que s'esbrinin les causes de l'últim incident

Els tècnics del CSN investiguen si la fallada va ser conseqüència d'una manca de manteniment
12/09/2008 - 00:00

La central nuclear Vandellòs II no reiniciarà la seva activitat fins que s'esbrini perquè va funcionar incorrectament l'interruptor de generació que va provocar l'incendi a la sala de turbines. Així ho ha assegurat el subdirector d'instal·lacions del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Javier Zarzuela, en una reunió extraordinària amb els alcaldes de la zona a l'Hospitalet de l'Infant. Com a molt aviat, la central podria entrar de nou en funcionament en un mes, "si les coses van bé", va puntualitzar Zarzuela.

El representant del CSN ha explicat als alcaldes que el Pla d'Emergència va funcionar i que "no hi va haver emissió radioactiva". El foc va provocar danys limitats i de reparació senzilla, però l'interruptor danyat pel curtcircuit elèctric necessitarà unes tres setmanes per ser reparat i encara es desconeix quan temps necessitarà el generador elèctric per ser de nou operatiu, ja que encara s'està analitzat. Per tot plegat, Zarzuela va afirmar que la planta nuclear no s'activarà abans d'un mes.

L'incident del 24 d'agost es va produir pel mal funcionament de l'interruptor de generació, en concret per una fallada en el sistema de presa de terra que va provocar una important sobretensió al generador elèctric de la central i conseqüentment una vibració molt forta que va trencar un aïllament. Això va generar un escalfament que no va poder ser sufocat amb aigua -es tracta d'un sistema elèctric- sinó amb hidrogen. En barrejar-se aquest gas amb l'oxigen de l'aire es va produir una deflagració. Ara els tècnics del CSN investiguen si la fallada va ser conseqüència d'una manca de manteniment.

Els alcaldes de l'Ametlla de Mar, Mont-roig del Camp, Pratdip, Tivissa i Vandellòs-L'Hospitalet de l'Infant, situats en un radi màxim de 10 quilòmetres de Vandellòs II, van reclamar durant la reunió l'increment de les mesures de seguretat, més transparència en la comunicació d'incidents i un pla integral d'inversions a la zona. Cal destacar que a finals d'agost ja van emetre un comunicat mostrant la seva indignació per la manca d'informació per part dels responsables de la nuclear, ha que van ser informats de l'incendi via SMS 24 hores després.

Etiquetes: 

Relacionats

Acte
19/03/2024 - 18:00
Espai l'Amistat. Carrer Sant Antoni, 60. Premià de Mar
Acte
13/09/2023 - 09:00
DFactory Barcelona

Butlletí