Vallès Occidental i Maresme presenten candidatura conjunta per acollir el CITREM

Font: Ajuntament de Vacarisses

22/02/2011
El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, han presentat una candidatura conjunta per ser la seu del futur Centre d‘Innovació i Tecnologies de Residus Municipals (CITREM) que promou la Fundació Fòrum Ambiental. La candidatura aposta per dues seus del CITREM, una de les quals seria al CTRV, ubicat a Vacarisses; l'altra, a les instal·lacions del Maresme.
"El CITREM és una oportunitat de país" Amb aquestes paraules presentava Joan Carles Sànchez, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, el futur Centre d'Innovació i Tecnologies de Residus Municipals, a l'acte de presentació de la candidatura el passat 17 de febrer. I continuava: "Per les inversions realitzades, per la implicació del teixit econòmic i per la tasca feta des de les administracions i entitats públiques i privades, comptem amb uns components perquè en un camp que agafarà rellevància, la gestió dels residus, puguem ser una referència pel sud d'Europa i per tot l'arc del Mediterrani i per Amèrica del Sud".

També es va referir als reptes de futur: "La referència a nivell català és una realitat i encara ens falta anar més enllà. Ens falta desenvolupar patents, per exemple, i també hem d'avançar en l'àmbit de recerca i innovació, element que el CITREM podria aportar. Però tenim els elements per fer aquest salt de país"

L'alcalde de Vacarisses, Carles Canongia, també present a l'acte, va parlar per destacar la seva satisfacció per la candidatura, posant de manifest les noves oportunitats que es generen i que poden aportar nous valors a la gestió dels residus.

Una candidatura conjunta pel CITREM
La candidatura conjunta ofereix infraestructures variades per la gestió dels residus. Des del model bàsic representat per l'abocador de Coll Cardús a la valorització energètica del rebuig en el Centre Integral de Mataró, passant per tot un ventall previ de processos mecànics i biològics d'elevada eficiència i rendiment, com els del Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTRV). Tot això, permetrà un coneixement ampli i detallat de les diferents operacions de tractament, la medició dels paràmetres indicadors de qualitat i eficiència i la capacitació teòrica i pràctica dels futurs tècnics i gestors que han de donar solucions sostenibles i competitives al món dels residus.

En un primer moment es posa a disposició espai per oficines en les dues seus. A la seu de Mataró s'habilitarà l'espai necessari dins l'edifici actual del Consorci i a la seu del Coll Cardús s'habilitarà espai a la nau d'estabilització del rebuig del CTRV i es posaran totes les facilitats i serveis necessaris.

També es fa una proposta per posar a disposició del CITREM altres espais en l'àmbit del CTRV, com uns terrenys al costat del què ha de ser el futur Centre d'Interpretació i Recursos en matèria de prevenció i gestió de residus de Catalunya que també ha de construir-se a Coll Cardús. Per les naus industrials es proposa la disponibilitat de tota la nau d'estabilització del rebuig del CTRV, on estarien les primeres oficines del centre.

El CITREM ha de servir també de banc de proves per assegurar els bons resultats dels avenços tecnològics i nucli de coneixement. Per això la Candidatura es compromet fa facilitar l'accés detallat dels diferents fluxos dels residus municipals, els paràmetres bàsics de qualitat i eficiència i l'accés a tot tipus d'informació tècnica.

A l'acte de presentació de la candidatura a la seu del Col·legi d'Enginyers Industrials de Barcelona, també van assistir Joan Antoni Baron, president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme; Josep Maria Serena, president de la Comissió de Medi ambient del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC); Joan Majó, President del Cercle per al Coneixement; i Ferran Pallàs, director de projectes i consultoria en activitats mediambientals (IDOM).

Relacionats

Notícia

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha iniciat una nova campanya per a la reducció de residus, amb tallers i recursos a les escoles. Aquest més de març s’ofereixen tallers a l’alumnat de primer de primària de totes les escoles del municipi, amb educadores i educadors ambientals.

Article

Dimarts 9 d’octubre a la tarda es va tancar la cinquena edició de Recuwaste, el Congrés sobre gestió de residus i economia circulat organitzat pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència Catalana de Residus i la Diputació de Barcelona. Les xifres parlen d’un èxit de la convocatòria, especialment significatiu en tractar-se d’una edició molt renovada, més transversal i farcida de novetats i activitats paral·leles.

Butlletí