Unilever i l'Ajuntament de Viladecans premien l'estalvi energètic a les llars

Font: Ajuntament de Viladecans
13/11/2014 - 00:00

Més d'un centenar de veïns i veïnes de Viladecans s'han presentat al concurs 'El Gran estalvi', organitzat conjuntament per l'empresa Unilever i l'Ajuntament, per premiar les llars que més energia estalviïn amb fins a 6.000 euros. Els habitatges participants aplicaran mesures senzilles de reducció de l'energia per reduir a la meitat les seves factures mensuals.

Es calcula que una llar gasta una mitjana de 990 euros a l'any en energia, sent la calefacció, els electrodomèstics i l'aigua calenta les despeses que més pesen en la factura mensual, segons l'Organització de consumidors i usuaris.

Una llar pot estalviar fins al 50% del seu consum energètic si pren mesures senzilles com ajustar correctament els termòstats de calefacció i aire condicionat, substituint l'enllumenat per LED i utilitzant correctament els electrodomèstics de més consum (nevera, assecadora, forn, planxa, etcètera). Tenint en compte aquestes xifres, l'Ajuntament de Viladecans i Unilever han unit forces per fomentar l'estalvi en consum energètic dels habitatges de la localitat, llançant el concurs 'El Gran Estalvi'. 
La iniciativa repta les llars i comunitats de Viladecans a disminuir els consums d'aigua i energia durant quatre mesos, premiant als veïns més estalviadors i que prioritzin en major mesura la sostenibilitat i el cura del medi ambient. Hi ha quatre categories de participació: habitatges unifamiliars, comunitats de fins a 4 habitatges, de fins a 25 i amb més de 25 habitatges. Una cinquena categoria serà la dels "fans" del projecte; que inclou a veïns interessats però que viuen en comunitats que no s'han presentat enguany al concurs. 
Mitjançant un kit d'estalvi i l'aplicació d'uns consells de conducta que els seran facilitats per Unilever i l'ajuntament, s'espera que les llars puguin reduir el imports de les seves factures en consum d'aigua, llum i gas fins un 50%.

Amb la col·laboració del Clúster d'Eficiència Energètica
Per seleccionar els guanyadors s'avaluaran els consums de les llars i dels elements comuns de l'edifici. L'equip tècnic del C2EB Clúster d'Eficiència Energètica del Baix Llobregat, que col·labora en la iniciativa, realitzarà tres lectures dels comptadors: a l'inici, als dos mesos i als quatre mesos del concurs. 
Hi haurà tres tipus de premis: en primer lloc un premi a la comunitat, que aconsegueixi major reducció del seu consum, en comparació amb el mateix període de l'any anterior, per cadascuna de les quatre categories en funció del tamany de la comunitat, de fins a 6.000 euros pel cas de la categoria D. Un segon premi, de 500 euros, per als habitatges que aconsegueixin reduir més les emissions de CO2, també per cadascuna de les quatre categories, i un tercer premi a totes les comunitats que hagin reduït els seus consums a les quals se'ls lliuraran un lot de productes Unilever. 
Els premis en metàl·lic es podran emprar únicament per realitzar millores en matèria d'eficiència energètica a les comunitats i llars guanyadores. 
A llarg termini, la iniciativa 'El gran estalvi' pretén crear una comunitat digital on els ciutadans puguin prendre consciència i compartir experiències de consum i consells per millorar en eficiència energètica. Les dades obtingudes durant el concurs proporcionaran major coneixement a l'Ajuntament sobre els consums i usos energètics dels habitatges i les comunitats de Viladecans, amb la finalitat de disposar de millors eines per al disseny de les seves activitats en aquesta matèria.

Presència a l'Smart City Congress
L'innovador del projecte ha provocat que l'Ajuntament de Viladecans vagi a presentar-lo, entre d'altres assumptes relacionats amb l'estalvi energètic, a l'Smart City Expo World Congress, que se celebrarà en els salons de Fira de Barcelona a l'Hospitalet de Llobregat, del 18 al 20 de novembre. Serà la quarta ocasió en què Viladecans estigui present en el saló de les ciutats intel·ligents. A més, l'Ajuntament presentarà l'estratègia a la Comissió Europea per donar-la a conèixer i encaixar-la dins dels projectes més especialitzats de Smart City i defensa del medi ambient. La intenció és que la col·laboració d'Europa ajudi al projecte a créixer. 
Així mateix, el concurs s'emmarca dins del Pla Unilever per una Vida Sostenible, que té com a objectiu en un dels seus pilars reduir l'impacte mediambiental.

Relacionats

Article

El Prat acollirà al mes d’abril l’intercanvi juvenil del programa Erasmus+  Changing for the Climate,  en què durant vuit dies joves d’entre 17 i 30 anys de 5 països europeus compartiran coneixements i posaran en pràctica les estratègies que es duen a terme als seus llocs d’origen contra les causes del canvi climàtic.

Notícia

La Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona ha aprovat una modificació del planejament del sector afectat pel soterrament de les línies de FECSA d’Esplugues de Llobregat, a Finestrelles. En concret, es millora l’ordenació prevista per incrementar les zones verdes i crear un corredor entre el carril bici de l’avinguda Diagonal i el Parc de Collserola.

Butlletí