Una escola bressol de Santa Eulàlia de Ronçana, premi ENDESA 2010

Font: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana

27/10/2010

L'escola bressol municipal La Font del Rieral, a través de l'Ajuntament com a promotor, ha rebut el premi ENDESA a la Construcció no residencial més sostenible del 2010. Es tracta d'un guardó que atorga ENDESA conjuntament amb l'Asociación para el Desarrollo de la Casa Bioclimàtica. El jurat ha valorat el disseny bioclimàtic de l'edifici, la integració d'energies renovables i l'ús de materials renovables en tota la construcció.

Cal subratllar que l'escola bressol La Font del Rieral, inaugurada al setembre de 2009, està inspirada en la naturalesa, l'espai s'articula al voltant d'un pati interior de formes arrodonides, que acullen d'una manera suau tothom qui hi va. En la seva construcció, pensada per l'equip d'arquitectes de Gabi Barbeta, s'ha analitzat el cicle de vida complert de tots els materials, per tant la seva tria ha estat condicionada per l'afectació que tenen en el medi des que es fabriquen fins a la seva destrucció. Així, la fusta, el suro natural pel cobriment de les parets o la coberta enjardinada, que torna a la terra l'espai robat, són exemples de les particularitats d'aquest edifici.

A més, s'ha tingut molt en compte afegir elements que poden contribuir al seu desenvolupament saludable dels infants, com ara substituir el vidre per sal de l'Himalaya a les finestres o utilitzar Flors de Bach a les parets de les aules, que segons els dissenyadors pot reduir el risc al·lèrgies i problemes respiratoris en un futur. Tot plegat sense perdre de vista l'eficiència energètica que impliquen aquests materials, especialment aïllants i que contribueixen a mantenir unes temperatures constants i agradables a l'interior.

Cal destacar que entre els mètodes de reutilització de recursos i ús d'elements naturals per la eficiència energètica, el jurat ha destacat l'ús de salzes vius com a proteccions del sol, la coberta vegetal, que aïlla l'edifici, i l'aprofitament d'aigües grises mitjançant una xarxa de sanejament connectada a un dipòsit de reciclatge i filtratge per a la reutilització.

Com en altres edicions, aquests premis volen ser un impuls per a la construcció bioclimàtica i, per això, es premien les promotores que millor treballen en aquesta direcció, en aquest cas, l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana. Per l'atorgament dels premis, el jurat ha fet una valoració integral dels projectes en la que s'han tingut en compte aspectes tècnics, comercials i legals, a més de valorar la seva sinèrgia i l'equilibri.

Relacionats

Notícia

La recollida de resta disminueix notablement en benefici de la d’esporga i la deixalleria. El 15 de novembre de 2018 Santa Eulàlia va tornar a implantar, sis anys després, el sistema de recollida d’escombraries porta a porta. Ho va fer després que els ciutadans i ciutadanes del municipi, a través d’un procés participatiu, decidissin posar fi als contenidors a la via pública.

Notícia

Santa Eulàlia de Ronçana va posar en funcionament el passat novembre el sistema de recollida selectiva d’escombraries porta a porta. Aquesta serà la segona vegada que el poble faci ús d’aquest servei, tenint en compte que aquest va ser el model utilitzat des de l’any 2006 fins al 2012. La primera setmana del recuperat servei a Santa Eulàlia de Ronçana ja es va arriba ra un 73,3% de recollida selectiva.

Notícia

L’Ajuntament de les Franqueses del Vallès, d’acord amb les evidències científiques a bastament demostrades, declara a la ciutadania que ens trobem en una situació d’emergència climàtica i ambiental global, sense precedents en la història de la humanitat i que, d’acord amb aquest diagnòstic, reduir les emissions d’efectes hivernacle per evitar que la temperatura global s’elevi per damunt d’1,5ºC ha de ser una prioritat immediata en el període d’aquesta legislatura, per a les Franqueses, per al país i per a la humanitat

Butlletí