Una escola bressol de Santa Eulàlia de Ronçana, premi ENDESA 2010

Font: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana

27/10/2010

L'escola bressol municipal La Font del Rieral, a través de l'Ajuntament com a promotor, ha rebut el premi ENDESA a la Construcció no residencial més sostenible del 2010. Es tracta d'un guardó que atorga ENDESA conjuntament amb l'Asociación para el Desarrollo de la Casa Bioclimàtica. El jurat ha valorat el disseny bioclimàtic de l'edifici, la integració d'energies renovables i l'ús de materials renovables en tota la construcció.

Cal subratllar que l'escola bressol La Font del Rieral, inaugurada al setembre de 2009, està inspirada en la naturalesa, l'espai s'articula al voltant d'un pati interior de formes arrodonides, que acullen d'una manera suau tothom qui hi va. En la seva construcció, pensada per l'equip d'arquitectes de Gabi Barbeta, s'ha analitzat el cicle de vida complert de tots els materials, per tant la seva tria ha estat condicionada per l'afectació que tenen en el medi des que es fabriquen fins a la seva destrucció. Així, la fusta, el suro natural pel cobriment de les parets o la coberta enjardinada, que torna a la terra l'espai robat, són exemples de les particularitats d'aquest edifici.

A més, s'ha tingut molt en compte afegir elements que poden contribuir al seu desenvolupament saludable dels infants, com ara substituir el vidre per sal de l'Himalaya a les finestres o utilitzar Flors de Bach a les parets de les aules, que segons els dissenyadors pot reduir el risc al·lèrgies i problemes respiratoris en un futur. Tot plegat sense perdre de vista l'eficiència energètica que impliquen aquests materials, especialment aïllants i que contribueixen a mantenir unes temperatures constants i agradables a l'interior.

Cal destacar que entre els mètodes de reutilització de recursos i ús d'elements naturals per la eficiència energètica, el jurat ha destacat l'ús de salzes vius com a proteccions del sol, la coberta vegetal, que aïlla l'edifici, i l'aprofitament d'aigües grises mitjançant una xarxa de sanejament connectada a un dipòsit de reciclatge i filtratge per a la reutilització.

Com en altres edicions, aquests premis volen ser un impuls per a la construcció bioclimàtica i, per això, es premien les promotores que millor treballen en aquesta direcció, en aquest cas, l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana. Per l'atorgament dels premis, el jurat ha fet una valoració integral dels projectes en la que s'han tingut en compte aspectes tècnics, comercials i legals, a més de valorar la seva sinèrgia i l'equilibri.

Relacionats

Notícia

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana posen en marxa la campanya 'Aquí no llencem res!' amb la voluntat de conscienciar a la població sobre la importància de la separació de residus i, d’aquesta manera, millorar el percentatge de triatge que es realitza a les nostres llars. La campanya es va iniciar ahir dimarts i durarà fins aquest divendres.

Notícia

Durant el mes de juny s’ha dut a terme la darrera tanda de mostrejos per avaluar la qualitat de l’aigua del riu Besòs arran de l’incendi a les instal·lacions de l’empresa Ditecsa, a Montornès del Vallès, produït a mitjan desembre de 2019.

Article
S’ha reduït la potència a equipaments tancats per la COVID-19

Setze ajuntaments es van interessar per la proposta del Servei Comarcal de Gestió Energètica i Aigua (SCGEA) del Consell Comarcal del Vallès Oriental d’ajustar la potència contractada en aquells equipaments que estaven tancats per la COVID-19.

Butlletí