Una base de dades recollirà les espècies invasores en el medi hídric a Catalunya

El projecte Exoaqua, dut a terme pel CREAF, permetrà la gestió coordinada del risc i la minimització d'impactes
Font: DMAH
20/10/2009 - 00:00

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua, està impulsant la creació d'una base de dades d'espècies exòtiques aparegudes o amb risc d'aparèixer al medi hídric, juntament amb un seguit de dades útils per a la valoració del risc d'expansió i els possibles impactes associats. Aquesta base de dades, que s'actualitza de manera constant per incorporar noves espècies invasores detectades, permetrà la gestió coordinada entre les diverses administracions implicades per a la gestió del risc i la minimització d'impactes.

El projecte Exoaqua, promogut per l'ACA i dut a terme pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), ha permès recopilar tota la informació sobre invasions detectades a Catalunya (medi hídric) on s'han inventariat: 24 espècies d'algues, 209 de plantes superiors (no totes estrictament aquàtiques), 42 invertebrats aquàtics, 68 aus aquàtiques, 16 rèptils vinculats a sistemes hídrics, 3 amfibis, 2 mamífers, 27 peixos d'aigües continentals, i 7 peixos d'aigües marines. En total s'han catalogat 380 espècies exòtiques vinculades als sistemes aquàtics. 

Tot i amb això, cal tenir en compte que hi ha moltes espècies exòtiques que apareixen al nostre medi, però no totes tenen el mateix grau d'afectació. Aquest depèn de diversos factors com la capacitat de dispersió, la colonització i els efectes en altres espècies i de l'estat de l'ecosistema en general. En aquest sentit, hi ha organismes que no produeixen cap afectació destacable i d'altres que conviuen des de fa dècades en el nostre medi en harmonia i que se les considera "naturalitzades".

Mesures previstes
Per controlar la presència d'espècies invasores i minimitzar els seus efectes sobre el medi aquàtic, l'ACA i la Direcció General del Medi Natural estan duent a terme diverses accions en el camp del control i la prevenció de l'aparició d'espècies invasores als ecosistemes aquàtics de Catalunya.

D'una banda, es desenvolupen les mesures de precaució i prevenció per anul·lar o minimitzar el risc de contaminació biològica als ecosistemes aquàtics, i, de l'altra, l'actuació sobre els sistemes afectats mitjançant el control i seguiment i la implantació de mesures per a la mitigació i evitar així la dispersió de l'espècie en qüestió.

L'ACA, a més, ha promogut i fa prospeccions de larves i adults d'espècies com el musclo zebrat a les conques catalanes des del 2007, així com controls per a la detecció d'altres possibles espècies exòtiques a través de les xarxes de monitoratge de la qualitat biològica. 

La Direcció General del Medi Natural ha realitzat controls periòdics de visó americà i d'algunes espècies de peixos invasors, com la gambúsia i la carpa, i d'alguns crustacis com el cranc americà. També es troba realitzant el seguiment i control del mosquit tigre, molt relacionat amb el medi aquàtic.  

A més, s'ha constituït un grup de treball d'espècies invasores encarregat de valorar les accions i coordinar esforços. A través de la base de dades i del grup de treball de coordinació s'estan desenvolupant mesures de control i minimització d'impacte, així com mesures de prevenció. L'ACA, a través del nou Pla de Gestió de l'Aigua, ha desenvolupat el programa de mesures de control i eradicació d'espècies invasores.

Foment a la recerca
Per tal d'impulsar actuacions, amb sòlid fonament científic, l'ACA va constituir un comitè d'assessorament científic el qual compta amb integrants de quatre universitats catalanes. Alhora, l'ACA ha donat suport a projectes i grups de recerca en relació amb models i tècniques innovadores de detecció, prevenció i control d'espècies com el musclo zebrat.

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí