Un ramader de LLeida salva la cabra catalana

Font: Efe Verde

28/04/2011
El ramader Antoni Pellisser, de la pedània de Sant Salvador de Toló, prop de la serra del Montsec, desconeixia que entre el ramat cabrum que durant anys ha criat la seva família hi havia uns quaranta exemplars de cabra catalana, una raça autòctona i ancestral pròpia de Catalunya, i sobretot de les comarques de Lleida, que es considerava s'havia extingit des del 2005.

L'associació ecogastronòmica Slow Food ha adquirit ara 22 d'aquests exemplars i els ha traslladat fins a Vilanova de Meià, a la Noguera, per impulsar un projecte de conservació i reproducció de l'espècie que permeti garantir la seva continuïtat.

Segons aquesta entitat, el principal objectiu en aquesta primera fase del projecte és aconseguir que les cabres s'adaptin al seu nou hàbitat, ja que ara passaran més temps a la granja que pasturant a la muntanya.

Superada aquesta fase, està previst iniciar un procés de cria i selecció dels millors exemplars per, després, estudiar la qualitat de la llet d'aquestes cabres i també les seves aptituds de cara a la gestió forestal.

Slow Food, que es planteja també elaborar formatge amb llet de cabra catalana, posarà en marxa pròximament una campanya per apadrinar aquests animals i finançar el projecte de conservació, tal com es va fer anys enrere amb el ruc català.

Relacionats

Butlletí