Un nou festival sostenible arriba al Poble Espanyol

Sostenible.cat
22/03/2013 - 00:00
El proper mes de juliol se celebrarà la primera edició del festival de música Bona Nit Barcelona, en el qual la sostenibilitat és un eix més que vertebra tot l'esdeveniment.

‘El nostre objectiu és que el festival Bona Nit Barcelona deixi petjada en el públic, no en el medi ambient'. Aquest és el missatge que es transmet des de l'organització d'aquest festival que celebra la seva primera edició el proper juliol al Poble Espanyol. Per assolir aquest objectiu es plantegen una sèrie d'accions destinades a minimitzar el consum energètic i dels residus, optimitzar el reciclatge de la brossa, aportar informació útil sobre bones pràctiques, i influir en tota la cadena de producció: des del propi personal als col·laboradors, proveïdors, assistents... Sembla que el festival Bona Nit Barcelona anirà més enllà del got retornable, iniciativa molt implementada en diversos esdeveniments similars. En què més es diferencia, doncs, aquest nou festival?

Segons en Jorge Gosalbez, director del Festival, Bona Nit Barcelona és un certamen entre els grans formats i els concerts de sala. Però, per què renunciar a la proximitat de les sales? Com aconseguir la màgia en el directe amb una proposta artística de primera línia? La inspiració va arribar amb l'experiència viscuda per l'organització en el Oya Festival, desenvolupat en el centre d'Oslo, en un entorn molt agradable, en horari diürn, amb menjar ecològic, etc. El resultat va ser tan bo, que es van plantejar: per què no fer una proposta similar a Barcelona?. I Bona Nit Barcelona és aquesta proposta que, a més, li vol tornar el favor a Noruega fent-la partícip del festival com a país convidat.

Menjar local i saludable servit 100% reciclat
Els assistents a un festival d'aquestes característiques esperen trobar menjar per sortir del pas, i en aquest cas sembla que trobaran molt més. Des de l'organització de Bona Nit Barcelona s'ha aspirat a oferir un menú variable i saludable. De fet la restauració del festival corre a càrrec del restaurant Aguaribay. Tant el càtering dels artistes i de producció com els llocs de restauració pel públic oferiran menjar biològic i vegetarià.

Tanmateix, moltes vegades tot i que el menjar és ecològic i de gran qualitat, el missatge perd força amb una presentació rica en plàstics: safates, coberts, gots. En aquest cas no és així. Els tovallons i mantells són de paper amb certificació FSC, i tots els envasos són ecològics, de material 100% reciclat.

A més, en moltes de les compres, s'ha prioritzat la contractació de proveïdors locals. No només en el càtering dels artistes i del públic, sinó també en els aparells del so, il·luminació, backline...

Mobilitat sostenible i vinculada a la música
Volkswagen Vehicles Comercials
dóna suport a Bona Nit Barcelona proporcionant mobilitat eficient i sostenible a la organització del festival. Els trasllats de l'staff, artistes, material, etc es duran a terme mitjançant una flota de vehicles que incorporen la tecnologia BlueMotion que garantitza mínimes emissions de CO2 i baix consum. Més enllà de l'eficiència d'aquesta tecnologia, també s'ha valorat la vinculació de la marca amb la música a través de la iniciativa Vehículo de la música, una plataforma amb la que es dóna suport a bandes de música (des de les més emergents a d'altres més consolidades com Dover, Sidonie, etc.) per realitzar gires per Espanya.

Reutilitzant-ho tot, fins i tot la cartelleria del festival
Naturalment, les begudes se serviran en gots reutilitzables per reduir la generació de residus, com en d'altres esdeveniments similars. Es realitzarà la recollida selectiva de tots els residus des del primer dia de muntatge fins la recollida final per facilitar el seu posterior reciclatge. Tot el recinte comptarà amb contenidors i papereres de recollida selectiva per acabar d'afinar la recuperació dels residus generats durant el certamen.

A més, es minimitzaran els residus provinents de l'escenografia i cartelleria, guardant aquests materials i aprofitant-los en futures edicions. Com ells diuen, esperen que els quedin bé els materials de comunicació a la primera! Tota la cartelleria del festival (posters, flyers, etc) s'imprimirà en paper reciclat.

Dormir en un 5* certificat
L'hotel oficial del festival és el ME Barcelona by Melià, un 5* que ofereix un "Green Package" amb informació útil sobre recorreguts en bicicleta o a peu, sobre els productes naturals i ecològics del menú, així com sobre l'esmorzar orgànic que ofereix. ME Barcelona compta amb el segell de certificació internacional "Biosphere", un guardó que premia l'eficiència energètica, petjada medioambiental, reciclatge, impacte pel medi ambient, etc.

Un festival amb una petjada compensada i una certificació internacional
Els organitzadors del certamen pretenen fer un balanç de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle derivats del consum elèctric, del consum de recursos en material promocional, així com de viatges i trasllat de l'organització, proveïdors i artistes durant la producció del festival. A partir d'aquests resultats es vol compensar la petjada de carboni generada (amb l'eina oficial Cero CO2). Fins i tot, en la web del Bona Nit Barcelona es posa a disposició de l'usuari una calculadora per calcular la petjada de carboni associada a la modalitat de transport escollida per desplaçar-se fins al Poble Espanyol. El festival opta a la certificació internacional A Greener Festival Award, atorgada per la organització sense ànim de lucre A Greener Festival, dedicada a reduir l'impacte ambiental d'esdeveniments i festivals de músic.

En definitiva, Bona Nit Barcelona és un cas a conèixer de prop. Sense mirar en profunditat la seva proposta musical; la seva aposta per la sostenibilitat ja crida prou l'atenció com per treure el cap i comprovar com un festival d'aquestes característiques pot reduir la seva petjada sense reduir la seva qualitat, en tot cas, millorant-la.

Llàstima, però, que encara s'hagi de dedicar un apartat específic a la sostenibilitat i que el propi festival hagi de fer servir aquest aspecte en la seva publicitat. Resultaria ideal que tots els anteriors criteris ambientals i d'altres possibles, es trobessin incorporats de manera transversal en tots els grans esdeveniments. Mentrestant, però, s'agraeixen propostes com Bona Nit Barcelona. Esperarem al juliol per comprovar com es pot sentir música gaudint d'un menú biològic sobre safates reciclades. Segur que ens deixa petjada!

 

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí