Un estudi demostra que els ratpenats poden ser bons controladors de mosquits i d’altres insectes perjudicials per als cultius

Font: Museu de Ciències Naturals

03/09/2020 - 11:11

L’equip d’investigació de quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers, integrat per Xavier Puig-Montserrat, Maria Mas, Adrià López-Baucells i Carles Flaquer, ha liderat un estudi que per primer cop demostra que els ratpenats no cacen mosquits per casualitat, sinó que els busquen i cacen allí on són més abundants.

El treball, publicat a la revista Pest Management Science, va dur-se a terme els anys 2017 i 2018 en els arrossars de l’entorn del Parc Natural de Montgrí, Medes i Baix Ter. Durant l’estudi es va seguir una metodologia combinada d’anàlisi genètica d’excrements de ratpenats per saber què menjaven, col·locació d’estacions de detectors d’ultrasons per conèixer-ne l’activitat de cacera i col·locació de paranys per quantificar els insectes presents a l’ambient. 

Un dels resultats més importants de l’estudi és la confirmació, a través de l’anàlisi de la dieta, que un 83% dels ratpenats consumeixen insectes de la família dels mosquits (Culicidae), concretament tres espècies diferents (Culens pipiens, Culex thelieri i Culiseta langioreolata). A més, l’anàlisi de la dieta també demostra que els ratpenats són grans depredadors d’altres insectes perjudicials pels cultius d’arròs, com els quironòmids, que provoquen greus pèrdues econòmiques als agricultors.

En aquest estudi es van comptabilitzar un total de 760.246 deteccions acústiques de ratpenat i es va trobar una clara relació entre l’abundància de mosquits detectada als paranys d’insectes i la presència de ratpenats caçant. Això ens indica que els ratpenats no cacen els mosquits per casualitat, sinó que els busquen expressament. 

El treball, fet en col·laboració amb l’Associació Galanthus i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, reforça la importància dels ratpenats com a potencials controladors actius de plagues agrícoles, tal com ja havia demostrat el mateix equip l’any 2015 en un estudi al Delta de l’Ebre amb el barrinador de l’arròs. En aquest cas, a més, demostra que els ratpenats són actius depredadors de mosquits i que redueixen, doncs, les poblacions d’aquests insectes molestos i transmissors potencials de malalties als humans. 

Article publicat a la revista Pest Management Science:

Bats actively prey on mosquitoes and other deleterious insects in rice paddies: Potential impact on human health and agriculture


 

Categories: 

Relacionats

Article
El camí finalitza a la platja de Vilanova i la Geltrú

El camí finalitza a la platja de Vilanova i la Geltrú

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es compromet a inventariar i arranjar progressivament els camins ramaders del municipi, apostant pel Camí Ramader de Marina que actualment està arranjant l'entitat vilanovina Garraf Coopera.

Notícia
El 26 de novembre Cornellà va acollir la jornada online de la Xarxa Green Leaf. Una xarxa formada per 17 ciutats guanyadores o finalistes del premi Green Leaf; un guardó de la Comissió Europea que reconeix els esforços de les ciutats de menys de 100.000 per esdevenir més sostenibles.
Article

L’Ajuntament de Parets del Vallès ha fet els primers passos per a la recuperació social, ecològica i paisatgística del riu Tenes. El projecte, una de les prioritats de l’equip de govern per aquesta legislatura, consisteix a restaurar i conservar el riu i el seu entorn i, a la vegada, integrar aquest espai fluvial en un conjunt dedicat a l’esport i al lleure que sigui respectuós amb el medi ambient.  El 2021 s’obrirà un procés participatiu perquè la ciutadania decideixi com ha de ser l’espai fluvial.

Butlletí