Un estudi climàtic constata que algunes parts d'Europa s'escalfen més ràpidament del previst

Font: Alberto Alcántara. CCMA

04/09/2019 - 09:00

Un nou estudi climàtic constata que algunes zones d'Europa s'estan escalfant més ràpid del previst pels models climàtics. Els resultats són més evidents en l'àrea del centre del continent, en països com França o Bèlgica.    

La investigació, publicada a la revista Geophysical Research Letters de la societat científica AGU, mostra que el nombre de dies d'estiu amb calor extrema s'ha triplicat des de 1950 i els estius generalment s'han tornat més calorosos.

Al mateix temps, el nombre de dies d'hivern amb fred extrem s'ha reduït almenys a la meitat. Els hiverns s'han tornat també més càlids en general.

Segons Ruth Lorenz, científica de l'Institut Federal Suís de Tecnologia de Zuric i autora principal de l'estudi, "aquestes tendències són molt més grans que les que esperaríem de la variabilitat natural. Això és un senyal real del canvi climàtic".

Més enllà de la variabilitat natural

Els investigadors han analitzat dades d'observació registrades a les estacions meteorològiques europees entre 1950 i 2018. En particular, han analitzat els dies més calorosos i les nits més fredes de cada any, i com han canviat aquests valors amb el pas del temps. S'ha trobat un escalfament dels extrems, tant dels freds com dels càlids, en més d'un 90% de les estacions analitzades.

La temperatura dels dies extremadament calorosos han pujat una mitjana de 2,3 ºC, mentre que les nits extremadament fredes s'han escalfat 3 ºC de mitjana. Aquests dos valors superen clarament el grau d'escalfament mitjà dels estius i els hiverns corresponents.

Més intensificació al centre d'Europa

L'estudi comprèn 3 regions diferenciades: el Nord d'Europa, l'Europa Central, i l'entorn Mediterrani. És al centre d'Europa on es registra un escalfament superior. Allà, els valors extrems s'han escalfat al voltant del 50% més que la mitjana del període corresponent de l'estiu.

Els resultats també mostren que la regió s'està escalfant més ràpidament del que preveuen els models climàtics. Als Països Baixos, Bèlgica o França, l'escalfament observat és aproximadament el doble del previst, segons quantifica l'analista climàtic Geert Jan van Oldenborgh, del Royal Meteorological Institute de De Bilt.

Justament aquest estiu de 2019 ha deixat rècords de calor a diversos països d'Europa:

Els autors avisen que els estius i hiverns europeus s'escalfaran a mesura que el canvi climàtic s'acceleri, i afectaran ciutats i persones que no estan preparades per a l'augment de les temperatures. Podeu consultar l'estudi complet en aquest enllaç.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Un estudi del grup de climatologia del departament de Geografia de la Universitat de Barcelona, encapçalat per Marc Lemus, conclou que les zones de l’Àrea Metropolitana de Barcelona més urbanitzades s’escalfen de mitjana 2.5 ºC més que les zones amb verd urbà i pràcticament 5°C respecte les zones forestals, durant la primavera i l’estiu.

Notícia

Si el projecte de les “superilles” s’apliqués íntegrament, la ciutat de Barcelona podria evitar cada any 667 morts prematures, la majoria a causa de la disminució dels nivells de contaminació atmosfèrica (NO2). Són algunes de les conclusions d'un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), el qual estima que la implementació de les 503 “superilles” previstes inicialment reduiria els nivells anuals de contaminació atmosfèrica un 24%.

Notícia
El nivell del mar o les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera van tornar a batre rècords
Font: Pixabay

Font: Pixabay

S'acaba de presentar l'últim informe sobre l'"Estat del clima", que  confirma que l'any 2018 va ser el quart any més càlid mai registrat a nivell global. El nivell del mar o les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera van tornar a batre rècords. Els principals indicadors de canvi climàtic continuen amb la tendència coherent amb l'escalfament global.

Butlletí