Un dia per celebrar el vent

Font: OSE
15/06/2011

Milers de persones arreu del món ja coneixen què és i quins beneficis té la producció d'energia eòlica, però per a moltes altres, el poder del vent segueix sent encara un misteri. Per això, aquest 15 de juny s'està celebrant per tercer any consecutiu el Dia Mundial del Vent, una ocasió perfecta perquè ciutadans de tot el món descobreixin els beneficis de l'energia eòlica.

"Amb el vent, les societats poden assolir una revolució energètica real i, el 15 de juny, persones de tots els continents estem celebrant la promesa que el poder del vent pot sostenir el nostre planeta", ha dit el president de l'Associació Europea de la Energia Eòlica, Klaus Rave, amb motiu de la celebració.

Entre els avantatges de l'energia eòlica, aquesta associació destaca que és una energia neta i renovable ja que prové d'una font natural, no emet gasos d'efecte hivernacle, i que no comporta cap despesa d'aigua per refrigeració. També redueix la dependència del petroli i del gas natural, els preus dels quals estan en alça, i constitueix un nínxol important d'ocupació sostenible, amb centenars de llocs de treball potencials en un sector que està en expansió.

L'Estat espanyol, al capdavant
A l'Estat espanyol, on la tecnologia de turbines eòliques està fortament instal·lada les dades, recollides en l'informe 'Sostenibilitat a Espanya 2010' de l'Observatori de la Sostenibilitat a Espanya (OSE), mostren que l'aportació, en termes absoluts, de l'energia eòlica al consum energètic primari va créixer el 2009 un 18%. Es va consolidar així com la segona font energètica renovable i va cobrir un 13,8% de la demanda elèctrica total en aquest any.

A més, Espanya és el segon país d'Europa i el quart del món pel que fa a potència eòlica instal·lada, per darrera de Xina, Alemanya i Estats Units d'Amèrica. amb una potència superior als 19.000 megawatts. Castella i Lleó i Castella-la Manxa, amb la primera posició i Galícia i Andalusia al darrerre, van agrupar el 70% de la potència nacional. Catalunya ocupa el vuitè lloc a ESpanya amb 851,41 MW i 31 parcs eòlics en funcionament, el que representa un 4,1% del total en servei a l'Estat. Aquesta energia eòlica generada a Catalunya, segons eoliccat, equival a un estalvi d'emissions de 2.321.239 tones de CO2.

Activitats a tot el món
"El que ha passat a Fukushima, la inestabilitat al'Orient Mitjà i l'abocament de petroli al golf de Mèxic han creat un enorme interès públic en el futur de l'energia", ha manifestat el president del Consell global d'Energia Eòlica, Arthouros Zervos. Per Zervous, aquesta celebració anima els ciutadans "a esbrinar com el vent pot fer el subministrament d'energia més segur i respectuós amb el medi ambient".

Aquest any s'estan realitzant una àmplia gamma d'activitats per a aquesta celebració, que l'any passat va sobrepassar els 200 esdeveniments en 29 països. Els ciutadans tindran teatre a l'aire lliure, podran construir estels per "kite surf", visitar noves granges eòliques i assistir a fires d'ocupació d'aquesta indústria, entre altres.

Dues d'aquestes activitats destacades se celebraran al Museu Tecnològic Alemany de Berlín, que acull una mostra sobre energia eòlica, i un anunci a la ciutat de Nova York sobre el WindMade, una iniciativa que busca desenvolupar una etiqueta que informi als consumidors sobre les companyies i productes que utilitzin energia eòlica.

A la pàgina web http://www.globalwindday.org es pot trobar tota la informació referent al Dia Mundial del Vent ia les activitats que es realitzen als països participants.

AdjuntMida
Image icon molinos-2-peque.jpg28.41 KB

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Parets durà a terme un projecte per substituir la instal·lació actual de panells solars ACS, ubicades al Camp de Futbol Municipal Josep Seguer, per panells fotovoltaics.

Notícia
L'Ajuntament de Lleida demana subvencions a dos fons europeus per promoure l'eficiència energètica i les energies renovables

La Fundació Lleida 21 s'encarregarà de gestionar-la i d'impulsar projectes com la licitació d'espais a teulades d'equipaments públics per a energia solar, l'assessorament en eficiència energètica i per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques
 

Notícia

Un centenar de persones provinents de diferents punts de Catalunya han participat al Fòrum Energia d’Ecoviure, la trobada sobre energies renovables que cada any reuneix professionals, experts i responsables de l’administració per posar en comú coneixements al voltant d’aquesta matèria.

Butlletí