Tres municipis demanen la creació d'un parc natural a l'Alt Berguedà

Font: El Món Planeta

22/02/2021 - 12:31

Cercs, Fígols i Vallcebre i el Consell Comarcal volen corregir l'impacte del turisme i augmentar el nivell de protecció. Podria ocupar unes 40.000 hectàrees i inclouria bona part dels seus termes municipals on hi viuen espècies protegides com el gall fer i el trencalòs.

Els ajuntaments de Cercs, Fígols i Vallcebre i el Consell Comarcal del Berguedà demanen la creació d'un parc natural a l'Alt Berguedà. Podria ocupar unes 40.000 hectàrees i inclouria bona part dels seus termes municipals on hi viuen espècies protegides com el gall fer i el trencalòs. Afirmen que és "preocupant" la "pressió antròpica", sobretot per la promoció turística de la zona. Aquest document es va signar el dia 5 de febrer, però no s'ha fet públic fins ara per no interferir en el procés electoral del 14-F. El text es farà arribar a la Diputació de Barcelona perquè valori la proposta.

El futur parc natural que proposen a l'Alt Berguedà aplegaria part del PEIN Rasos de Peguera-Serra d'Ensija catalogat com a Espai d'Interès Natural, Xarxa Natura 2000, amb Zones Especials de Conservació (ZEC) i Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA) declarades com espai protegit el 1987. Podria arribar aplegar una important biodiversitat amb espècies com el gall fer, el trencalòs, quiròpters o amb patrimoni paleontològic com els jaciments de Fumanya, espais geològics catalogats i una important riquesa natural amb boscos de pi negre amb neret, entre d'altres.

Remarquen que la "pressió antròpica que pateix avui és preocupant, i va en augment a causa de la promoció social i econòmica de la comarca, encarada al turisme de natura". Un fet que els porta a impulsar una major figura de protecció a la zona. D'altra banda, també subratllen que el Berguedà, juntament amb l'Anoia, és l'única comarca de la província de Barcelona que no té dins el seu territori un parc natural.

Més protecció de les zones naturals

Segons els impulsors, la creació del parc té diferents objectius. D'una banda, buscar figures de major protecció que les actuals per evitar que la "progressiva massificació" que pateixen determinades zones naturals de la comarca acabin malmeses. A més, permetrà el seu desenvolupament amb l'extensió i consolidació de diferents pràctiques que actualment estan en regressió, com la neteja de bosc amb ramaderia en l'àmbit extensiu, "donant qualitat als productes i generant ocupació en un territori amb un elevat índex de despoblament".

Aquesta figura de protecció també permetria regular l'accés al medi natural. Igualment suposaria una via de desenvolupament econòmic i també permetria als ajuntaments rebre ingressos per formar-ne part i implementar polítiques de protecció i de desenvolupament econòmic local.


 

Relacionats

Article

Les actuacions, què formen part del pla d’inversions PSG (Programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans) i compten amb finançament FEDER, serviran per millorar la qualitat ambiental i paisatgística de l’espai fluvial i en potenciaran l’ús social i l’accés mitjançant la mobilitat sostenible.

Notícia
Barcelona podria evitar fins a 924 morts a l’any si complís aquestes recomanacions de l’OMS

L'OMS recomana l'accés universal als espais verds i estableix la meta que hi hagi un espai verd d’almenys mitja hectàrea a una distància de no més de 300 metres en línia recta des de cada domicili.

Article

Les Muntanyes del Baix és un projecte en el qual 16 municipis del Baix Llobregat i el Consell Comarcal es coordinen i comparteixen estratègia i accions per la gestió de l’espai agroforestal d’aquest territori.

Butlletí