TMB se suma a la campanya de la UITP que aplega esforços contra la crisi climàtica

04/10/2019 - 15:46

Només tenim un planeta, i el transport públic és essencial per preservar-lo de la crisi climàtica. Aquesta és la base de la campanya #ONEPLANet de la UITP a la qual s'ha sumat TMB.

TMB s'ha adherit a la campanya d'acció climàtica de la Unió Internacional del Transport (UITP) One Planet, One Plan, que inclou un manifest i una proposta d'actuació en quatre passos. La iniciativa fa una crida als líders de tot el món a actuar contra el canvi climàtic, i a fer-ho donant-li al transport públic un paper central. Els propers dies, les pantalles MouTV de metro i bus emetran el vídeo que la UITP ha preparat per difondre aquest missatge.

Com assenyala el manifest de l'organització, són moltes les ciutats que han demostrat que les restriccions als vehicles privats, juntament amb l'aposta per models sostenibles de transport, redueixen les emissions fins en un 50%.

Malgrat aquesta dada, la UITP recorda que només el 35% dels estats signants de l'Acord de París del 2015 inclouen el transport públic com a part de l'estratègia d'acció climàtica. L'objectiu de la campanya és que aquesta dada canviï amb els nous plans dels estats.

Un pla en quatre passos

La primera consideració que fa el pla és la necessitat de prioritzar, a través del planejament urbanístic, l'ús dels modes actius de mobilitat (caminar i anar en bicicleta). Modes que, a més, solen combinar-se amb el transport públic i són bons per a la salut i per al medi ambient.

El segon pas vol reforçar el paper del transport públic i sostenible com a eix central de la mobilitat. Remarquen que el sistema ha de ser integrat i combinar els modes massius de transport amb els modes compartits i els sota demanda.

En tercer lloc, la UITP reclama incentius financers i un marc regulador adequat perquè les flotes de transport públic avancin cap a la combustió neta. Afegeixen que també s'ha de tenir en compte l'espai urbà necessari per a les necessàries infraestructures de càrrega.

El darrer punt insta els governs a assegurar que les fonts d'energia neta siguin accessibles donant facilitats per al seu ús i implantació.

El vídeo anterior explica, d'una forma divertida, quins són l’esperit i els objectius de la campanya #ONEPLANet.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Des de maig del 2008, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya duu a terme unes consultes ciutadanes, amb l’objectiu de conèixer la percepció general de la ciutadania sobre l'estat ambiental de Catalunya i els hàbits de la població catalana en relació amb el medi ambient.​

Notícia

S'aprova el projecte executiu per construir el tram entre la plaça de les Glòries i Verdaguer, amb unes obres que començaran previsiblement durant el primer semestre del 2021 i duraran 21,5 mesos.

Notícia

L'Ajuntament elabora un pla que preveu una inversió de 1.400 milions en 80 anys per construir dipòsits d'aigües pluvials, clavegueres i instal·lar paviments drenants

Butlletí