Territori i Sostenibilitat licita la restauració de praderies de posidònia a l'Alt Empordà

06/06/2018 - 12:03

El Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant Infraestructres.cat, ha iniciat la licitació dels treballs de restauració de les praderies de posidònia afectades per morts de fondeig als termes municipals de El Port de la Selva, Llançà, Colera, Portbou i Roses, a l’Alt Empordà. L’actuació compta amb un pressupost de 115.000 euros, i un termini d’execució de 8 mesos.

 
La posidònia és una fanerògama marina endèmica del mar Mediterrani, que forma praderies que es distribueixen des de la superfície fins a més de 40 metres de fondària. Té un paper clau en tota una sèrie de processos geomorfològics i ecològics, com el reciclatge de nutrients, la millora de l’estabilitat dels sediments, el subministrament d’aliment per a la fauna herbívora i, sobretot, pel fet de ser un hàbitat protector i de cria per a moltes espècies.
 
Identificació, reubicació i extracció
L’actuació inclou, primer, la localització dels morts de fondeig dels camps de boies. Després, es valorarà el grau d’afectació d’aquestes instal·lacions en els hàbitats d’aquesta espècie protegida, i segons cada cas, es retiraran o es recol·locaran amb globus reflotadors a ubicacions on no suposin un impacte sobre la planta. Seran necessaris bussos professionals per a dur a terme aquests treballs, d’acord amb la normativa.
 
D’altra banda, també s’extrauran altres elements localitzats anteriorment a les aigües marines del terme municipal de Roses, on ja es va actuar en una anterior campanya. Es tracta de canalitzacions metàl·liques a les platges de Canyelles  Grosses i Canyelles Petites, i d’una embarcació abandonada a Canyelles Petites, així com la supervisió dels camps de boies existents.
 
Finalment, l’actuació es completarà amb la col·locació de cartells informatius de les actuacions executades i sobre la importància d’aquests hàbitats per a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat. Prèviament, es mantindran reunions amb els ajuntaments afectats per explicar-los el projecte i  implicar-los en l’actuació de restauració.
 
Inversions en infraestructura verda
Els treballs formen part del Programa d’Infraestructura Verda de Catalunya, l’instrument clau que el Departament té en marxa per planificar actuacions prioritàries en aquest àmbit. Es tracta de protegir la xarxa de zones naturals i seminaturals, i altres elements ambientals i conservar la biodiversitat tant dels assentaments rurals com dels urbans.
 
El programa s’emmarca dins de l’Estratègia de la Unió Europea sobre la Biodiversitat fins a 2020, que entre altres objectius, pretén mantenir i millorar la infraestructura verda i restaurar ecosistemes degradats (com a mínim un 15%) per garantir una millor connectivitat funcional entre ecosistemes, dins i fora dels espais Natura 2000.

 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Cubelles participa en el projecte d’investigació Posidònia Activa, sobre la posidònia oceànica.

Notícia
8 de juny, Dia Mundial dels Oceans

Nascut l’abril de 1983, el Centre d'Estudis del Mar (CEM) de la Diputació de Barcelona ubicat al barri de Terramar de Sitges és el primer equipament d’educació ambiental marina de l’Estat espanyol.

Acte
10/04/2024 - 00:00
Barcelona

Butlletí