Territori i Sostenibilitat, Índitex i Roba Amiga signen un protocol per gestionar residus tèxtils

Font: Territori i Sostenibilitat
14/09/2011 - 00:00
El conseller de Territori i Sostenibilitat Lluís Recoder, la Cooperativa Roba Amiga i el grup Inditex han signat un protocol per al desenvolupament d'un model de gestió integral dels residus tèxtils generats a Catalunya de forma eficaç, socialment integradora i econòmicament rendible

El protocol signat aquest 14 de setembre, pioner a l'estat espanyol, estableix un conjunt d'actuacions per a fomentar la recollida, la reutilització i el reciclatge dels residus tèxtils a Catalunya.

Una de les primeres actuacions resultat del protocol és la signatura també formalitzada avui d'un conveni entre el grup Inditex i la Cooperativa Roba Amiga. Per aquest conveni Inditex col·laborarà econòmicament amb una quantitat de 450.000 € en tres anys per impulsar mesures quant a instal.lacions de gestió de residus tèxtils, ampliació de recollida selectiva i creació de llocs de treball que afavoreixin col·lectius d'inserció social.

Cal destacar que a Catalunya es generen prop de 185.000 t/any de residus tèxtils que representen al voltant del 4% del total de residus municipals generats. D'aquest total, només es recullen selectivament al voltant de 15.000 t/any i d'aquest, se n'aprofita prop del 40% a través de la seva reutilització.

L'esforç del grup Inditex en el projecte és d'especial interès per l'impacte que la seva participació pot tenir en la resta del sector, pel benefici afegit d'exemplificar el compromís per la sostenibilitat des de la vessant econòmica, ambiental i social. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha volgut també posar de relleu la importància d'aquesta col ·laboració públic - privada en un marc que suposa un pas endavant en l'aplicació voluntària del principi de responsabilitat ampliada del productor, per primera vegada al nostre país.

També s'ha destacat que és voluntat de Territori i Sostenibilitat avançar cap a la incorporació de nous agents del sector tèxtil català i de la resta de l'Estat per garantir la millor gestió ambiental dels residus tèxtils, avançant en aquest procés cap a la co-responsabilitat en les etapes posteriors a l'ús de la roba.

Respecte al Programa Roba Amiga, va néixer al 2002 per agrupar entitats socials amb l'objectiu de gestionar i comercialitzar roba usada potenciant llocs de treballs de persones en situació d'exclusió social. En l'actualitat aplega 17 entitats, disposa de 25 botigues de venda de roba de segona mà, prop de 1.450 contenidors per a recollir roba repartits en el territori català i dóna feina a 165 persones, 90 d'elles en risc d'exclusió social.

 

 

 

 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Acte
16/03/2024 - 00:00
Diverses poblacions d'Osona
Entrevista
Francesc Giró, director de Planificació Estratègica de l’Agència de Residus de Catalunya

Parlem amb el membre de l'Agència de Residus de Catalunya sobre el projecte europeu Sircles, que treballa a set països de la conca Mediterrània. 

 

Butlletí