Terrassa comptarà amb un equip de tastadors experts en l'aigua de la ciutat

12/01/2022 - 12:43

L'empresa  municipal Taigua està treballant en la caracterització i millora del sabor de l'aigua, amb la execució de diverses actuacions. Una d'elles és la realització d'un estudi sobre l'anàlisi del perfil del sabor, que va a càrrec d'un equip de tastadors professionals. S'ha celebrat a Barcelona la darrera sessió de formació d'aquests 10 tastadors que, a partir de l'any vinent, treballaran per analitzar el gust de l'aigua del sistema d'abastament públic de Terrassa. 

Durant els darrers tres mesos, l'empresa independent Mérieux Nutrisciences ha creat, format i entrenat aquest conjunt d'experts que participaran, a partir de l'any vinent, a les sis sessions de tast programades i que ajudaran a definir quines han de ser les característiques gustatives de l'aigua. Aquest equip de tastadors es mantindrà durant set anys per fer, així, un seguiment de tot aquest procés. Tanmateix, l'any vinent també s'organitzarà un cicle de tastos no professionals, que comptarà amb la participació del Gremi Empresarial d'Hostaleria de Terrassa i Comarca, de l'Observatori de l'Aigua de Terrassa (OAT), de personal de Taigua i d'altres entitats i associacions.

A diferència de les sessions anteriors, la d'avui ha comptat amb la presència de personal de Taigua i de  representants de l'OAT per tal de conèixer el funcionament d'aquestes sessions. Les persones assistents han escoltat com s'han format els professionals, han participat en un tast i han intervingut en el debat posterior que es genera, habitualment, després cada sessió de formació. Aquesta actuació s'inclou dins el compromís de l'Equip de Govern municipal de millorar el gust de l'aigua.

Per a la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, «en el gust de l'aigua influeixen aspectes com les pròpies característiques de l'aigua del Llobregat, que ja determina les propietats de l'aigua que ens arriba a la ciutat, i per altra banda, el gust té un component subjectiu, on la percepció de cada persona també compta. En tot cas, som conscients que per a molts terrassencs i terrassenques, aquest és un tema important i cal treballar-lo per assolir millores properament».


Quatre línies d'actuació

Per millorar el gust  i acotar les seves característiques, l'Ajuntament ha contemplat quatre línies d'actuació. La primera contempla la formació d'un equip específic de tastadors professionals que permeti identificar les qualitats de l'aigua de Terrassa per definir el seu sabor. La segona, la participació d'un equip no professional per fer sessions de tast amb el mateix objectiu. La tercera és l'encàrrec d'un estudi que permetrà comparar, entre altres qüestions, la diferència entre les alternatives domèstiques al consum d'aigua d'aixeta (aigua embotellada o sistemes d'osmosi) i una solució que sigui de caràcter públic. I la quarta, el projecte de construcció d'un nou dipòsit d'homogeneïtzació i regulació a la planta d'Abrera, que contribuirà a millorar el gust i la seva salinitat.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Castellar del Vallès s’afegirà a una prova pilot d’una solució anomenada Watersens, desenvolupada per l’empresa vallesana Aonchip, que aconsegueix un 30% en l’estalvi d’aigua utilitzant tecnologies IOT i intel·ligència artificial.

 

Notícia
Les proves realitzades per l’Ajuntament els darrers dies permeten suspendre temporalment les restriccions en el subministrament d’aigua

L’Ajuntament de Vacarisses ha suspès les restriccions en el subministrament d’aigua. Segons ha afirmat el consistori, la mesura s’ha pres després de les proves realitzades per l’Ajuntament en els darrers dies. Fonts municipals han afegit que aquesta situació es podrà mantenir si continuen funcionant les mesures preses fins ara, “així com un consum moderat d’aigua”.

Notícia

‘Recursos hídrics, gotes de vida' és el lema triat aquest any per celebrar la 31 edició de la Setmana del Medi Ambient, que tindrà lloc del 4 al 12 de juny. D'aquesta edició destaca la Festa del Medi Ambient, que tindrà lloc el diumenge, dia 12, al Parc de Vallparadís, que es recupera desprès de dos anys de suspensió a conseqüència de la pandèmia i les seves restriccions. També destaca la sortida de la cursa Ultra Clean Marathon, prevista pel dissabte, dia 11 de juny, que tindrà lloc per segon any a Terrassa per ser, aquest any, Ciutat Catalana de l'Esport.

Butlletí