Teixint Xarxes: trobada d'experiències europees per lluitar contra el malbaratament d'aliments

Font: Plataforma Aprofitem els Aliments
25/10/2015 - 00:00

Iniciatives d'aprofitament de Grècia, Itàlia, França, Portugal i Espanya es reuniran a Barcelona per compartir reptes comuns. L'acte organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments comptarà amb la presència de l'activista internacional Tristram Stuart. 

El dilluns 26 d'octubre Barcelona acollirà un esdeveniment inèdit a nivell europeu que reunirà una desena de projectes europeus per reduir el malbaratament alimentari. A l'acte, organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), hi participaran iniciatives d'Espanya, Itàlia, França, Portugal i Grècia.

La trobada, sota el títol "Teixint xarxes per reduir el malbaratament", servirà per compartir experiències i identificar, gràcies a les aportacions de persones que treballen específicament per lluitar contra el malbaratament, aquelles mesures més eficaces per reduir de forma efectiva el menjar que dia a dia acaba a les escombraries al llarg de tota la cadena de producció i distribució d'aliments.

Tristram Stuart, activista del Regne Unit i promotor de campanya mundial 'Feeding the 5000', obrirà l'acte aportant la perspectiva internacional. Seguidament es presentaran 9 experiències del sud d'Europa:

A continuació, tots els assistents participaran en una dinàmica per compartir experiències, èxits i fracassos, i per proposar idees per al treball futur. L'acte acabarà amb un còctel d'aliments aprofitats. La jornada Teixint Xarxes compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona i servirà per renovar el compromís per l'aprofitament promogut per la PAA des de la seva fundació el febrer de 2015 a través del Manifest "Prou malbaratar aliments", al que s'han adherit cinquanta entitats i centenars de persones.

Lluitar contra el malbaratament alimentari
Cada any, un terç de la producció mundial d'aliments (uns 1.300 milions de tones) es perd o es malbarata en el seu trànsit des de la producció fins al nostre plat. A més del menjar, també acaben a la brossa tots els recursos emprats per a produir-lo (energia, aigua i terra fèrtil) mentre que es produeixen greus impactes al medi ambient en termes d'emissions contaminants i generació de residus.

Tal malbaratament és intolerable si tenim en compte que hi ha 840 milions de persones que passen gana al món (el 12% de la població mundial) i que la inseguretat alimentària ens amenaça sempre de molt a prop.

La Plataforma Aprofitem els Aliments
La PAA és una associació sense ànim de lucre que aglutina persones i entitats que treballen per  la cultura de l'aprofitament dels aliments. L'objectiu de la PAA és provocar el debat social sobre el malbaratament alimentari i posar-lo en l'agenda política, i fomentar el treball en xarxa entre els actors implicats en la cadena alimentària per promoure conjuntament solucions a aquest problema que té greus conseqüències econòmiques, ambientals i socials.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí