S'observen durant la tardor tres espècies noves d'ocells al Parc Fluvial del Besòs

Font: Diputació de Barcelona
21/12/2011
El seguiment de l'avifauna que fa la Diputació de Barcelona al Parc Fluvial del Besòs ha facilitat l'avistament de tres espècies noves i diverses observacions d'ocells escassos al llarg d'aquesta migració postnupcial. La dada més sorprenent ha estat la del repicatalons rústic (Emberiza rustica) observat el 30 de novembre al prat del marge de la banda de Barcelona.

Es tracta d'un ocell que nidifica des d'Escandinàvia fins l'oceà Pacífic i que hiverna principalment a la Xina, Corea i el Japó, però que també hiverna regularment més a l'oest, fins el Kazajistan. Per tant, al continent europeu és un hivernant rar, amb només sis registres homologats a l'Estat Espanyol, el darrer al delta de l'Ebre (l'única dada catalana).

També s'ha detectat per primera vegada el pinsà carminat (Carpodacus erythrinus), un ocell que nidifica del centre d'Europa al Pacífic i que hiverna principalment al sud del continent asiàtic. Així, l'observació d'un exemplar el 26 de setembre als canyissars de Montcada i Reixac és molt remarcable ja que es tracta d'una espècie considerada una raresa a l'Estat Espanyol.

La tercera espècie nova ha estat el capó reial (Plegadis falcinellus), l'única espècie salvatge d'ibis que hi ha a Europa, del qual hi ha una colònia al delta de l'Ebre. Concretament s'ha observat un jove molt refiat durant l'octubre que s'alimentava a la llera del Besòs al seu pas per Sant Adrià de Besòs.

La segona dada al Parc de cuereta citrina (Motacilla citreola) també ha estat remarcable, ja que és un altre ocell rar a nivell ibèric que s'observà el 24 d'agost alimentant-se a la llera al seu pas per Santa Coloma de Gramenet. Altres ocells detectats que gairebé no presentaven registres previs al Parc han estat el cabussó collnegre (Podiceps nigricollis), l'agró blanc (Egretta alba), l'enganyapastors (Caprimulgus europaeus) i el mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli).

Aquestes dades demostren l'interès ornitològic que presenta el Parc durant les migracions i la importància de mantenir i potenciar els valors naturals del riu Besòs. Cal tenir en compte que el Parc Fluvial del Besòs es troba entre la costa i la serralada Litoral, és a dir, dos corredors migratoris molt importants. A més, a causa de la desaparició per urbanització de les zones humides que hi havia antigament entre el riu Llobregat i la Tordera, la vegetació actual de la llera del riu funciona com una mena d'oasis enmig de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Relacionats

Entrevista

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies. Aquesta és la conclusió principal d’ un estudi científic realitzat a la ciutat de Valls per investigadors del grup de recerca en Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) encapçalats per Jaume Marlès. Aquest estudi pioner aporta algunes claus als gestors i tècnics per afavorir la naturalització de les ciutats.

Butlletí