Sis ajuntaments de la conca del riu Ripoll s’uneixen per protegir-lo.

Font: Ajuntament de Sabadell
02/03/2011 - 00:00

Els ajuntaments de Sant Llorenç de Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac han signat un conveni per tal de treballar i impulsar un model de gestió integral del riu Ripoll tant pel que fa a la seva governança, diversitat biològica, com també per potenciar acords de custòdia del territori i el paisatge.

Els sis municipis riberencs han treballat en els darrers anys en diversos projectes i actuacions, tant de forma conjunta com individual, per tal de recuperar aquest àmbit fluvial. Entre altres, cal destacar el Pla Director del Ripoll Mitjà, el Pla d'usos i gestió de la conca alta del riu Ripoll en l'àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el projecte FIL Iniciativa comunitària Interreg IIIB Meddoc i el Conveni de col·laboració entre la Direcció General del Paisatge i els Ajuntaments riberencs del riu Ripoll per a la redacció de Propostes de recuperació i millora paisatgística de l'espai.

Un marc de relació estable
Amb el conveni que s'ha signat aquest 1 de març a Sabadell es determina un marc de relació estable i coordinat de tots els consistoris implicats. Els ajuntaments es comprometen a treballar de manera conjunta per posar en valor els diferents espais naturals i patrimonials, tot buscant estratègies de treball en conjunt de temes de vigilància, comunicació, actuacions coordinades, ordenances, residus, manteniment i creació de zones humides, pla d'avingudes, senyalització, pesca, camins i itineraris, entre d'altres, sense oblidar el desenvolupament econòmic que està vinculat a aquesta infraestructura natural.

Així mateix, aquest conveni també servirà per coordinar i potenciar actes de voluntariat per tal d'afavorir la recuperació de la biodiversitat i del manteniment de la llera del Ripoll, així com per establir protocols d'actuació.

Pla de treball anual
El conveni promou establir un pla de treball anual que es formalitzarà en una reunió cada semestre, on constin propostes, programes, recerca de recursos d'àmbit europeu i buscar solucions per evitar la pèrdua de la diversitat biològica en aquest entorn, així com potenciar la custòdia del territori de l'ecosistema fluvial. Els consistoris traslladaran aquest acord a les administracions superiors i a la societat civil que actua habitualment en aquest ecosistema. Es donarà coneixement d'aquesta iniciativa a l'Agència Catalana de l'Aigua, el Consorci del Besòs i la Direcció General del Medi Natural. Per tal d'agilitar la feina en equip, es constituirà una Comissió Mixta de Seguiment integrada pels representants de cadascuna de les parts per tal de seguir el desenvolupament de les accions relacionades amb el conveni.

Tots els consistoris implicats
En aquest sentit, l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha destacat la importància que el riu té per a cadascun d'aquests municipis: "El riu és vida, i forma part de la nostra història. L'evolució dels nostres municipis no s'entendria sense el riu". A més, ha volgut destacar la tasca de recuperació que s'ha dut a terme fins ara: "El riu ha estat un motor econòmic, però era un element hostil, una frontera. El lideratge dels ajuntaments ha permès la recuperació actual, i ha retornat a la ciutadania la possibilitat de gaudir-ne". Manuel Bustos també ha fet una "crida al civisme" i ha convidat els ciutadans i ciutadanes a "gaudir d'aquest privilegi amb coresponsabilitat".

L'alcalde de Sant Llorenç, Ricard Torralba, ha destacat la importància de la implicació de tots els municipis: "Tan importants som nosaltres, on comença el riu, que on acaba. Les actuacions han de tenir coherència i continuïtat, i aquest conveni ens la dóna".

L'alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Jiménez, ha posat l'accent en la importància de la estructuració: "El riu és un element vertebrador del territori, i és molt important entendre'l de manera estructurada, conjunta i transversal".L'alcaldessa de Barberà del Vallès, Ana del Frago, ha destacat la importància que el riu ha tingut al llarg de la història: "El riu ha configurat el passat, el present i configurarà el futur dels nostres municipis. Abans des d'una realitat industrial, i ara de lleure i medi ambient". De la seva part, l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, ha volgut destacar les millores aconseguides fins ara: "Havíem vist com el riu es deteriorava, i ara tornem a tenir un riu. Aquest conveni és el fruit d'aquesta feina feta, i la demostració de la voluntat d'aposta pel conjunt". L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, ha valorat molt positivament el fet d'apostar per la cara amable del territori: "Per a Montcada el riu marca absolutament la forma, i aconseguir que sigui un espai amable i recuperant la biodiversitat és essencial".

La signatura ha tingut lloc aquest 1 de març a Sabadell, amb la presència dels 6 alcaldes de la zona: Manuel Bustos, alcalde de Sabadell; Anna del Frago, alcaldessa de Barberà del Vallès; Ignasi Jiménez, alcalde de Castellar del Vallès; Maria Elena Pérez, alcaldessa de Montcada i Reixac; Juan Parralejo, alcalde de Ripollet, i Ricard Torralba, alcalde de Sant Llorenç Savall.

Relacionats

Notícia

La visita al CTR-Vallès o l’escape room ‘Retorn a la Terra’, els esdeveniments més desitjats per a la canalla

Notícia

L’Ajuntament de Sabadell i Vimusa impulsen la rehabilitació energètica del parc públic d’habitatges.

Butlletí