S'introdueixen ramats per disminuir el risc d'incendi forestal al Parc de la Serralada Litoral

10/02/2016 - 08:19

 

La Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa" estan realitzant un Pla d'actuacions amb l'ús de ramaderia per disminuir el risc d'incendi forestal al la zona central del Parc de la Serralada Litoral.

El projecte té una doble finalitat: per una part potenciar els conreus i pasturatges i per l'altra, mantenir les franges de prevenció d'incendis forestals. 

En diferents espais del Parc de la Serralada Litoral, situats en els municipis de la Roca del Vallès, Argentona, Òrrius, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Teià, Alella i Santa Maria de Martorelles, durant les darreres dècades, l'abandonament de les activitats tradicionals, com l'agricultura i la ramaderia en zones de muntanya, ha donat lloc a la desaparició d'àrees de conreu i pastures i a l'afavoriment d'un paisatge arbrat continu. La conseqüència és l'augment del risc d'incendi forestal i la pèrdua d'espais oberts com a hàbitat d'interès per a la conservació.

Entre els anys 2005 i 2010 es van executar la majoria de franges de prevenció d'incendis forestals al Parc de la Serralada Litoral. Les franges són infraestructures lineals que segueixen les principals vies de circulació del Parc, i estan pensades com a zones de defensa i atac en cas d'un possible incendi. Un cop realitzades, cal fer-ne el manteniment al cap d'uns anys i així es va plantejar l'oportunitat de fer-ho amb el ramat d'ovelles que ja pasturava al Parc.

Actuació en 172 ha del Parc

En conjunt, aquests treballs agroforestals han permès actuar en un total de 172 hectàrees, de les quals 60 ha són de nous espais oberts creats, 58 ha de boscos aclarits per potenciar la pastura sota arbrat i la producció d'aglà i 54 ha de manteniment de franges de prevenció.

La inversió total destinada a la potenciació de la ramaderia extensiva, la creació d'espais oberts i la pastura sota arbrat durant els darrers cinc anys al Parc de la Serralada Litoral és de 389.992,68 €.

Treballs de persones en risc d'exclusió

En els sis projectes executats han participat 33 persones en risc d'exclusió social pertanyents a dues entitats del tercer sector (Dimas, Empresa d'Inserció i Urbacet, Centre Especial de Treball) que han treballat conjuntament amb tres empreses especialitzades del sector forestal (Treballs Forestals del Berguedà, Talher i Ambientalia).

Dos ramats de pastura intensiva al Parc

Hi ha dos ramats que pasturen extensivament al parc; d'aquests, el que està situat prop de la Creu de Can Boquet és el que té un major potencial per arribar a gran part de les franges que se situen entre Alella i Òrrius.

Per fer possible el manteniment amb ovelles en aquesta zona tan àmplia calia incrementar la producció farratgera i millorar les instal·lacions per a permetre el moviment del ramat, com ara tancats i punts d'aigua.

Per permetre la rotació del ramat pels sectors seleccionats, resseguint les franges de protecció i les pastures creades, també s'han instal·lat cinc tancats per a l'estada temporal del ramat. Els tancats serveixen com a pletes temporals i possibiliten que el ramat faci estades durant dies en sectors prou allunyats del cobert on dormen habitualment. 
 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha iniciat el projecte Mercat Circular, per fomentar l’aprofitament de les fruites i verdures del mercat Mercavallès que són mengívoles però no comercialitzables per tal de proveir aliments frescos i de qualitat a persones que necessiten suport alimentari a la comarca.

Notícia

Entre 1956 i 2018, la superfície agrària de la demarcació s’ha reduït en 120.500 hectàrees, una àrea similar a l’extensió conjunta de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès.

Article

Aquest dissabte, 5 de juny, s’ha inaugurat al municipi de Sant Miquel de Campmajor (Pla de l’Estany, Girona) la mostra fotogràfica “Artistes amb tractor. La terra i la pagesia”, en què l’autora, Sara Boldú, posa en valor l’agricultura i el món del camp en l’alimentació sostenible. De fet, aquesta exposició s’emmarca dins l’agenda d’activitats de l’any en què Barcelona, i la seva metròpolis, és Capital de l’Alimentació Sostenible 2021. 

Butlletí