S’inicien els treballs per millorar el bosc de ribera de la platja del Dolcet de Manlleu

Font: Ajuntament de Manlleu
25/02/2013 - 00:00

Els primers treballs seran fets per l'alumnat del PQPI-PTT (Programa de Qualificació Professional Inicial i Pla de Transició al Treball) auxiliars de viver i jardins i culminaran amb una plantada popular d'arbres el proper 16 de març a les 10:30h, organitzada des de Xarxampa i prevista dins del programa d'actes de la setmana ambiental. Tota l'actuació es promou des del servei de medi ambient de l'Ajuntament de Manlleu i el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (Museu del Ter) amb la col·laboració d' Unnim-BBVA i Unnim Caixa.

Els treballs que tenen com a objectiu millorar i protegir aquest bosc de ribera i consistiran en marcar les zones en què es plantaran els arbres i preparar la terra, refer part de la barana, arreglar algun banc malmès per la caiguda d'un salze de grans dimensions i sobretot impedir l'accés amb vehicle fins a tocar del riu (en els darrers mesos s'ha malmès el bosc de ribera en dos punts per a poder-hi accedir amb vehicle).

Prop de 40 arbres dels que s'hi plantaran han crescut al viver de l'arborètum i són d'espècies pròpies del bosc de ribera (salzes, freixes...). A la zona més allunyada del riu també s'hi plantaran uns 40 roures que durant el darrer any han estat cuidats pels diversos centres educatius del municipi.  

D'altra banda, el PQPI-PTT auxiliars de viver i jardins és un programa per a joves sense graduat escolar que té com a objectiu millorar el seu nivell de formació i facilitar-los l'aprenentatge d'un ofici. Va començar el setembre de 2012 i acaba el juny de 2013. Hi participen 11 alumnes de Manlleu i és subvencionat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Manlleu.

Els boscos de ribera ben estructurats tenen un paper cabdal en molts processos ecològics i desenvolupen unes funcions ambientals molt importants:

  • Sobre el cicle hidrològic: poden contribuir a esmorteir l'impacte de les crescudes absorbint inundacions.
  • Sobre la qualitat de l'aigua: actuen com un filtre natural molt efectiu de nutrients, matèria orgànica i altres possibles contaminants.
  • Sobre els hàbitats i processos ecològics: creen microhàbitats aquàtics i regulen la insolació de la llera, són un lloc de refugi i nidificació de moltes espècies vinculades als ecosistemes fluvials.
  • Sobre el paisatge: pel seu valor paisatgístic remarcable.
  • Sobre aspectes socials: ofereixen uns espais singulars per al lleure, l'educació i divulgació ambiental.
  • Sobre d'altres aspectes de major abast:les riberes contribueixen a la retenció de CO2, a l'estabilitat microclimàtica i a la potenciació de la flora i la fauna autòctones -i per tant a la conservació de la biodiversitat.
Municipis: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Manlleu ha obert una plataforma de ciutat intel·ligent on consultar dades en temps real: Les rutes que realitza el servei de neteja viària, la petjada de carboni dels vehicles de recollida de residus o el visor de la qualitat de l’aire entre d’altres.

Article

Nou de cada deu veïns participen en el balanç del primer any des de la implantació de la recollida selectiva porta a porta a Manlleu.

Notícia

La instal·lació fotovoltaica d’autoconsum culmina l’actuació de millora de l’eficiència energètica del Museu del Ter. 

Butlletí