S'inicien a Tivissa les obres del projecte "Xarxa de calor de proximitat", liderat per la Diputació de Tarragona

Font: Diputació de Tarragona

17/02/2020 - 09:44

Les obres de construcció d'una xarxa de calor que permetrà escalfar diversos equipaments municipals a Tivissa ja estan en marxa. El municipi és un dels 9 que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona”, i el primer de les Terres de l'Ebre a començar les obres. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa forestal per a usos tèrmics a la demarcació i, d'aquesta manera, impulsar un sistema d'abastiment energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

El projecte “Xarxa de calor de proximitat", liderat per la Diputació de Tarragona, compta amb un recorregut de més de dos anys i aquest 2020 permetrà que es posin en funcionament xarxes de calor alimentades amb biomassa forestal en 9 municipis de les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès: Alcover, el Montmell, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. El Montmell i Tivissa han iniciat les obres aquest mes de gener.

A Tivissa el projecte permetrà donar calor mitjançant l'ús de estella forestal als equipaments municipals l’escola Marcel·lí Domingo i la llar d’infants, gràcies a la posada en funcionament d’una caldera que s’ubicarà de manera integrada a un dels extrems del pati de l’escola. A la sitja o magatzem d'alimentació de la caldera s’hi accedirà des de la placeta del carrer Freginal. Actualment aquests equipaments empren gasoil pel sistema de calefacció i la substitució per estella suposarà un estalvi d’emissions de CO2 de 50 Tn anuals. A més, permetrà un estalvi en la factura energètica de climatització d’equipaments públics dels 9 consistoris d’uns 170.000 €/any, que representa un estalvi del 77% de mitjana.

El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d'un total d'inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi participen amb un 25% d’inversió, respectivament. La xarxa de Tivissa implica una inversió total de 101.646 euros.

El projecte "Xarxa de calor de proximitat" va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes i té com a objectiu augmentar la conscienciació dels governs locals i de la ciutadania sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal. Per aquest motiu, la Diputació de Tarragona ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització sobre la biomassa que no només abasta la població dels municipis del projecte. En aquest sentit, ha promogut el coneixement d'aquesta energia alternativa entre la població escolar i adulta amb sessions formatives i jornades tècniques destinades a centres educatius, productors o consumidors, entre altres.

La iniciativa de la "Xarxa de calor de proximitat" va en la mateixa línia de les actuacions que impulsa la Diputació al territori en matèria de prevenció d’incendis (en el marc d’actuacions relacionades amb la gestió forestal sostenible) i d’eficiència energètica (iniciatives d’adaptació i mitigació del canvi climàtic). Totes aquestes iniciatives s'emmarquen en el Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, liderat per la mateixa Diputació de Tarragona.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Un cop enllestides les obres i fetes les comprovacions, el 20 de desembre, s'ha posat en marxa la caldera de biomassa que ha de generar l'energia tèrmica necessària per cobrir les necessitats d'aigua calenta i de calefacció del Complex Esportiu Municipal i del Pavelló Municipal d'Esports d'Alella.

Article

Amb el nou centre de calor de biomassa que s'està construint al costat de l'Ajuntament de Begues, tots els equipaments municipals disposaran de calefacció i aigua calenta alimentades per aquest combustible natural.

Notícia

L'Agència Internacional de l'Energia admet per primera vegada en el seu informe anual que la demanda mundial de combustibles fòssils començarà a baixar a partir del 2025.

Butlletí