S'inicia el projecte d'horts urbans ecològics de Vilanova i la Geltrú

Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
25/02/2011 - 00:00

A mitjans del més de març començaran a Vilanova i la Geltrú les obres per adequar 41 horts, d'uns 25 m2 cadascun. Aquest parc hortícola urbà, aprovat per la Junta de Govern Local, es caracteritzarà per ser ecològic i ocuparà en total una superfície de 2.706,45 m2. El projecte, que compta amb un pressupost de 74.565 euros, és impulsat per la Regidoria de Medi Ambient.

Actualment s'està redactant el reglament d'ús i funcionament dels horts, que determinarà aspectes com els requisits d'accés a les parcel·les o les condicions dels espais comuns. L'Ajuntament preveu poder cedir els espais a finals d'abril.

Tal com va manifestar durant la presentació del projecte la primera tinent d'alcalde i regidora de Participació i Medi Ambient, Iolanda Sánchez, amb els horts urbans "s'incideix en una pràctica saludable des de dos punts de vista: el social, ja que diverses persones gestionaran comunitàriament l'espai, i l'ecològic, ja que es promourà aquesta cultura de treball". En aquest sentit, es pretén"apropar a la gent el valor dels productes propers i activar l'economia local lligada al territori", un aspecte que han vist positivament el col·lectiu de pagesos de la ciutat, ha explicat la regidora.

Protegir la biodiversitat i promoure pràctiques sostenibles
D'altra banda, el consistori destaca que es va "un pas més enllà", amb la idea d'incrementar la biodiversitat, d'afavorir la recuperació d'espècies i varietats singulars autòctones de la comarca, ha dit Iolanda Sánchez. Alhora, es vol promoure l'educació ambiental i les pràctiques sostenibles quant a estalvi d'aigua, compostatge i producció ecològica i saludable. En aquest sentit, el recinte comptarà per al reg amb aigua del canal del Foix, de manera que s'evita utilitzar aigua potable de xarxa, per la qual cosa la regidora de Medi Ambient ha agraït la col·laboració de la comunitat de regants del Foix.

Tothom qui vulgui pot optar a una de les 41 parcel·les de conreu. En cas d'excés de demanda, es valorarà preferentment tenir més de 60 anys, estar en situació d'atur o de renda baixa, així com les sol·licituds d'escoles, centres formatius i associacions. Les persones que accedeixin a una de les places realitzaran cursos d'agricultura ecològica, per conèixer aspectes com els sistemes de reg, el control ecològic de plagues o la fertilització amb compost, amb mètodes respectuosos amb el medi ambient i la salut.

Des d'un punt de vista social, aquesta iniciativa es visualitza com un espai públic de dinamització comunitària. S'hi afavoreixen les relacions interpersonals, les oportunitats a col·lectius i persones amb dificultats socioeconòmiques i la millora de la qualitat de vida, a partir de l'ecoteràpia i de l'activitat física que comporta la cura d'un hort. A banda de les parcel·les de conreu, es comptarà amb un espai comunitari de descans i lleure, camins de passeig al voltant del recinte i una zona de serveis, amb caseta per a la maquinària, escomesa de l'aigua, punt de compostatge, etc.

Les persones o entitats interessades en aquesta iniciativa poden informar-se'n per correu electrònic a cria@vilanova.cat. Segons el consistori, properament es publicarà el plec de condicions per poder formalitzar les sol·licituds.

Antecedents
L'impuls d'horts urbans és previst en el Pla de Mandat 2007-2011, com a iniciativa per aportar criteris mediambientals en el model de ciutat. Així mateix, el projecte respon a la voluntat del Pla d'Acció Ambiental, aprovat el 2000, de promoure la participació activa de la ciutadania en la millora ambiental i en la importància de la preservació i recuperació d'espais verds i naturals.

D'altra banda, a Vilanova i la Geltrú ja es compta amb petites experiències d'horts urbans. Recentment s'han ubicat petits horts comunitaris i taules de cultiu en centres cívics, com Sant Joan, La Sardana o Can Pahissa. També s'han impulsat horts ecològics als centres educatius a través del programa Agenda 21 Escolar. 

 

Relacionats

Article

Els jardins de Can Pahissa de Vilanova i la Geltrí es converteixen en un espai de refugi climàtic d'accés públic. L'espai obre cada matí, de dilluns a divendres, i anirà incorporant elements per millorar el confort.​

Article

L'Escola Municipal d'Art i Disseny (EMAID) i el Centre Cívic de Sant Joan de Vilanova i la Geltrú disposen des de fa poques setmanes d'energia generada per plaques solars fotovoltaiques. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú mitjançant l'Agència Local de l'Energia i el suport de la Diputació de Barcelona, ha incorporat a l'EMAID una instal·lació fotovoltaica per autoconsum de 10 kW de potència i a la coberta del centre cívic una de 5 kW.

Article

Vilanova i la Geltrú aposta des de l'any 2019 per reduir l'impacte ambiental de les Comparses i per un Carnaval més sostenible, afavorint la utilització de caramels ecològics, amb menys repercussió en el medi ambient que els caramels estàndards.

Butlletí