S’inicia el procés de participació de l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2013-2020

Sostenible.cat
25/06/2012 - 00:00

L'objectiu de l'Estratègia Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC 2012-2013) és doble, d'una banda identificar les zones i activitats sotmeses a un major risc a causa dels canvis del clima i de l'altra plantejar accions per a l'adaptació, és a dir, augmentar la capacitat adaptativa del territori català. Aquesta estratègia ha estat elaborada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Direcció General de Polítiques Ambientals.

El document base de l'Estratègia ja està disponible per la seva consulta i a partir d'avui, 25 de juny, serà possible omplir el formulari de propostes per fer arribar les observacions, esmenes i suggeriments de la ciutadania. El període restarà obert fins el 7 de setembre d'enguany.

El camí per esdevenir menys vulnerables als impactes del canvi climàtic
Un dels valors que aporta l'ESCACC és que afavorirà l'impuls en la recerca de simulacions d'escenaris regionals. Aquest fet reduirà la incertesa en la projecció de l'evolució dels indicadors climàtics al nostre país i, així, permetrà delimitar millor els impactes i les vulnerabilitats.

Les variables meteorològiques estudiades són: temperatura a 2 metres, precipitació, humitat relativa i velocitat del vent a 10 metres en dos escenaris de concentració d'emissions de GEH diferents: sever i moderat. Els horitzons temporals considerats són 3: 2011-2040, 2041.2070 i 2071-2100; i s'ha dividit Catalunya en 3 regions climàtiques: Pirineu, Sistema litoral-prelitoral i Interior. A més a més de les 4 variables esmentades, l'ESCACC analitza també: la temperatura superficial de l'aigua del mar, la temperatura del mar a 20, 50 i 80 metres de fondària, el nivell del mar i la salinitat i la temperatura de les masses d'aigua marines.

A partir d'aquí l'Estratègia valora els principals impactes potencials previstos com a conseqüència del canvi climàtic sobre diversos sectors socioeconòmics: agricultura i ramaderia, biodiversitat, gestió de l'aigua, gestió forestal, indústria i serveis, mobilitat i infraestructures del transport, pesca, salut, sector energètic, turisme, urbanisme i habitatge.

L'Estratègia considera que és important que els principals actors públics i privats implicats en la gestió d'aquests sectors i/o sistemes incorporin com a tasca pròpia l'avaluació quantitativa i qualitativa de la seva vulnerabilitat. Per facilitar aquesta avaluació, l'Estratègia proposa una sèrie d'indicadors que permetin mesurar la vulnerabilitat de cadascun dels sistemes i/o sectors.

A partir de la diagnosi es presenten una sèrie de mesures d'adaptació que hauran de ser impulsades des dels diversos Departaments competents de la Generalitat de Catalunya així com des de la resta d'administracions locals i/o estatals, i des dels propis sectors.

AdjuntMida
Image icon ESCACC 2013-202015.04 KB

Relacionats

Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Acte
12/12/2023 - 10:00
Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya Carrer del Foc, 57, 08038 Barcelona
Notícia

Els resultats mostren que el risc que succeeixin aquests fenòmens augmentarà significativament en les dècades vinents a moltes regions del món i posen en relleu la importància d'adoptar les estratègies necessàries per reduir els impactes del canvi climàtic antropogènic.

Butlletí