S'han observat 147 espècies diferents d'ocells al Parc Fluvial del Besòs durant el 2010

Sostenible.cat

03/05/2011 - 00:00
En el conjunt de censos d'ocells realitzats per l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona l'any 2010 al Parc Fluvial del Besòs, es van detectar 147 espècies diferents. Set d'aquestes aus es van observar per primera vegada en estat natural al parc.

Es tracta del cabussó emplomallat (Podiceps cristatus), la cigonya blanca (Ciconia ciconia), la grua (Grus grus), el tètol cuanegre (Limosa limosa), el xatrac gros (Sterna caspia), el mosquiter ibèric (Phylloscopus ibericus) i el reietó (Regulus regulus).

Des que l'any 2000 la Diputació de Barcelona va iniciar la gestió del Parc Fluvial del Besòs, a petició dels ajuntaments fa un seguiment ambiental de l'espai en el marc del qual periòdicament inventaria els ocells del parc. De les 225 espècies que s'han observat al parc fins enguany, una proporció important s'ha vist en els períodes migratoris.

Això es deu a que la situació de la llera del Besòs és enmig de la zona urbana, propera a la línia de costa i envoltada de serres, de forma que es poden observar ocells passeriformes migratoris rars a nivell català, estatal i, fins i tot, europeu. Destaquen durant l'any 2010 la cuereta groga balcànica (Motacilla flava ssp. Feldeg) i el bitxac comú siberià (Saxicola torquatus ssp. maurus/stejnegeri).

En el 2010 només 16 de les espècies d'aus observades es van reproduir al parc. Segons l'estudi, la baixa proporció d'aus reproductores respecte al gran nombre d'aus observades es deu tant a la manca de tranquil·litat com d'hàbitats adients per la majoria d'espècies com per exemple la vegetació de ribera de port arbori. La zona de més interès en quant a la reproducció de les aus és la dels canyissars de depuració de Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet amb 47 parelles reproductores per quilòmetre, on destaquen el balquer (Acrocephalus arundinaceus) i la boscarla de canyar (A. Scirpaceus).

La consolidació d'espècies d'ocells piscívors com el blauet, el corb marí gros, el bernat pescaire o el cabusset, entre d'altres, es relaciona amb la presència continuada de peixos del tram baix del riu Besòs. També cal destacar en el 2010 la detecció de 19 espècies d'ocells limícoles amb una presència especialment important d'aquests tipus d'ocells que s'alimenten de la fauna limícola en el darrer tram del parc situat a Sant Adrià de Besòs.

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí