Se celebra el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll

Redacció

27/04/2011

Aquest 27 d'abril se celebra el dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll, amb el propòsit de promoure la cura de l'ambient acústic i la conscienciació sobre les molèsties i danys que genera la contaminació acústica. En aquest sentit, un recent informe de la OMS situava el soroll com el segon factor ambiental que més perjudica la salut, després de la pol·lució.

Cal destacar la rellevància del soroll derivat del trànsit, que segons l'OMS augmenta el risc de patir trastorns cardíacs, manca de son i danys cognitius. De fet, segons l'organisme sanitari un 1,8% dels atacs de cor en els països europeus d'elevats ingressos es pot atribuir a nivells de soroll del trànsit superiors als 60 decibels (dB). A més, el so dels vehicles per carretera i dels trens provoquen més de 200.000 casos de trastorns cardiovasculars.

L'organisme ha estimat els anys de vida perduts a causa de morts prematures i els anys de ‘vida saludable' perduts per discapacitats o malalties. I el resultat és que pel soroll ambiental hem perdut 61.000 anys a causa de malalties isquèmiques del cor, 45.000 anys per dany cognitiu en els nens, 903.000 anys per problemes de son i 22.000 anys per tinitus als països d'Europa.

En aquest sentit, la Asociación Española para la Calidad Acústica (AECOR) ha aprofitat aquest dia per fer-se ressò de l'informe de l'OMS. El seu gerent, Juan Frías, ha declarat "espero que aquest dia serveixi per conscienciar del perill que pateix la nostra salut en estar exposada al soroll i per recordar la necessitat que els municipis amb un major nombre d'habitants duguin a terme els plans d'acció sobre els punts negres del soroll de les nostres ciutats i entorns ".

Els mapes locals de soroll, una eina fonamental
En aquest sentit, AECOR recorda que el 30 juny de 2012 està previst que 63 municipis espanyols de més de 100.000 habitants (el que suposa un 41% de la població) realitzin els seus mapes estratègics de soroll que permetran a l'Administració i al ciutadà conèixer el grau d'afecció de contaminació acústica a les seves ciutats i seran la base per a dissenyar, un any després, els plans d'acció. Aquests plans consistiran en la bateria de mesures correctores que l'administració ha d'aplicar en aquelles zones que apareguin com a "punts negres" en matèria de soroll.

Els municipis de més de 250.000 habitants que van elaborar els seus mapes de soroll en 2007 hauran actualitzar-los també per a aquestes dates, de manera que es pugui valorar la nova situació acústica en funció dels canvis que hagi sofert la ciutat i valorar els efectes produïts per les mesures correctores preses sobre la base dels primers mapes de soroll.

El temps de realització dels nous mapes és d'aproximadament un any, de manera que AECOR aprofita aquest dia per fer un recordatori a les administracions locals la necessitat de treure a concurs aquests treballs, realitzar els mapes abans de juliol de 2012 i aprovar els plans d'acció amb les mesures correctores.

Dos anys del Document Bàsic de Protecció Davant el Soroll del CTE
AECOR també ha presentat un cartell conmemoratiu de l'aplicació del Document Bàsic de Protecció Davant el Soroll (DB-HR) del Codi Tècnic de l'Edificació, ja que en aquest dies també es compleix el segon aniversari de la seva entrada en vigor. Ho ha fet, amb la publicació d'un cartell informatiu sobre el DB-HR que ret homenatge al clàssic "Rue del Percebe" i que presenta diferents solucions acústiques als problemes del dia del dia d'un edifici.

Respecte de l'efecte de DB-HR en les noves edificacions, AECOR ho valora de manera positiva, encara que advoqui per un enduriment dels requisits acústics a mig termini. Des de la seva aplicació el 2009, uns 133.000 habitatges han seguit les noves exigències acústiques del document, tant del soroll entre veïns com del provinent exterior o de les instal lacions del propi edifici, de manera que abans que finalitzi l'any podrien lliurar els primeres habitatges amb els nous estàndards.
Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon Font: AECOR117.41 KB

Relacionats

Notícia

Els dies 28 i 29 d’abril del 2020 se celebrarà a ESADE-Creapolis (Sant Cugat del Vallès) la 3a edició d’acusti.cat, el Congrés d’Acústica de Catalunya, commemorant el dia internacional contra el soroll. L'esdeveniment comptarà amb diverses activitats de debat i reflexió paral·leles entorn els reptes i dilemes al voltant de la problemàtica del soroll. 

Acte
28/04/2020 - 09:00
ESADE Creapolis. Sant Cugat del Vallès

Butlletí