Santa Perpètua retira 90 tones de residus en la restauració de la Riera de Caldes

20/06/2016 - 14:53

L’Ajuntament de Santa Perpètua va retirar 90,5 tones de runes, residus i deixalles durant la primera fase del Projecte municipal de rehabilitació i millora de la riera de Caldes. El Consistori ha fet públic l’informe de valoració d’aquesta actuació, que va finalitzar al març.

L’objectiu del projecte és “adequar, rehabilitat i mantenir la riera i posar en valor la seva riquesa ambiental i paisatgística”, segons ha assenyalat la Regidoria de Medi Ambient, que ha fet una crida ciutadana per tal que conservi els espais verds i no llenci la brossa en llocs on no es correspon.

L'Ajuntament de Santa Perpètua va adjudicar els treballs a l’Associació Shalom i Natur Grup Integral per un import de 72.000 euros. L’actuació es va dur a terme en 4.800 metres seguint l’eix de la llera dins del terme municipal, en una primera fase d’execució (gener a març de 2014) i una segona de consolidació (març de 2014 a març de 2016). Com a dades destacades de la memòria final, destaquen la retirada de 90,5 m3 de residus, “majoritàriament deixalles assimilables a residus sòlids domiciliaris”. També es van retirar quantitats considerables de pneumàtics, un abocament de palets i un altre d’uralita, segons l’informe. En aquest sentit, la Regidoria de Medi Ambient ha destacat que els treballs han evidenciat hàbits pocs cívics d’alguns ciutadans que aboquen a la riera deixalles de manera reiterada i ha fet una crida al civisme. Medi Ambient també ha recordat els efectes contaminants que produeix a la riera el fet de llençar tovalloletes d’un sol ús i altres productes no biodegradables al vàter.

Altres dades destacades de l’informe són la desbrossada de 19.490 m2 de vegetació, tres tales d’arbres morts o inclinats i 52 podes d’arbrat amb brancatge malmès.

Una de les actuacions d’aquesta primera fase ha estat l’eliminació de 7.207 m2 de superfície de plantes exòtiques, fonamentalment la canya Arundo donax, la cortadèria Cortaderia selloana i l’ailant Ailanthus altissima, les tres catalogades com a espècies invasores de Catalunya. Medi Ambient ha recordat que el projecte de restauració de la riera de Caldes s’ha estructurat per fases i preveu futures actuacions com la construcció d’una passera, dues basses per a amfibis o el tancament dels accessos per als vehicles.

Paral·lelament a aquesta primera fase, l’Ajuntament va realitzar la plantació de 160 arbres i 390 arbustos a la zona. Els treballs van anar a càrrec de l’empresa Forestal Catalana amb un pressupost de 25.000 euros, dels quals 5.000 van ser d’aportació municipal i la resta subvencionats de l’Agència Catalana d’Aigua a través del programa Manteniment i conservació de lleres públiques, en la secció de trams urbans.

Foto: Plantació d'arbres i arbustos a la riera de Caldes / Regidoria de Medi Ambient 


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El Ple municipal del mes de setembre ha aprovat inicialment el Pla d'emergència en situació de sequera de Santa Perpètua de Mogoda. Aquest Pla determina les limitacions en l'ús de l'aigua que s'apliquen per a cada escenari de sequera així com un seguit de mesures preventives.

Notícia

La ciutadania de Santa Perpètua de Mogoda compromesa amb el reciclatge ja pot tenir recompensa cada vegada que recicli les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes.

Notícia

Aquest canvi augmenta considerablement l'eficiència i redueix el consum en un mínim del 35%. Aquesta inversió, ha suposat un estalvi de 383.564 Kwh d'energia anual, el que es tradueix en més de 46.000 euros anuals d'estalvi en la factura de la llum i un estalvi anual de 150 tones d'emissions de CO2.

Butlletí