Sant Llorenç del Munt i l'Obac recuperarà camps i pastures a la Vall i les Refardes

Redacció
13/03/2012 - 00:00
La finca de la Vall i de les Refardes, a Mura (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac), recuperarà els camps de pastura. La Diputació de Barcelona ha licitat els treballs per als propers cinc anys per a l'aprofitament i millora de les pastures d'aquests indrets propietat de la Corporació. Entre els objectius hi ha la prevenció d'incendis i la recuperació d'espais oberts.

Els treballs que es faran a la finca, que té 12,05 ha de camps, 3,27 ha d'erms i 292,44 ha de bosc obert, suposaran la pastura periòdica a la totalitat dels camps, herbeis, matollars i bosc d'acord amb un pla general de l'aprofitament d'aquest lloc. El ramat també pasturarà a la Mata i Coma d'en Vila, altres finques de titularitat de la Diputació.

Aquestes accions tenen com a objectiu el manteniment i recuperació de camps tant per a la prevenció d'incendis forestals com per a la recuperació d'espais oberts. La millora de la pastura es fonamenta en una eliminació selectiva de les espècies arbustives i/o invasores de baix valor per al ramat (bruc, bruguerola, ginestell, arç, bardisses, falgueres i altres), no consumits pel bestiar i que si no s'eliminen van adquirint dominància. Les tasques de desbrossament s'han de dur a terme anualment, amb màquines desbrossadores manuals, preferiblement durant els mesos de maig i juny.

Aquests treballs són importants i costosos els primers anys, es redueixen en funció de la càrrega ramadera i del temps transcorregut, i produeixen una millora quantitativa i qualitativa de la pastura, que permet incrementar progressivament la càrrega ramadera. Es realitzaran d'acord amb els objectius de gestió establerts sobre el terreny pel tècnic del parc natural.

Relacionats

Notícia

El ple municipal de l’Ajuntament d’Avià ha aprovat una ordenança per regular l’accés i l’ús públic del medi natural. Es regulen accions com aparcar en camins rurals, abandonar deixalles, fer malbé zones de cultiu o molestar els animals.

Butlletí