Sant Llorenç del Munt i l'Obac recuperarà camps i pastures a la Vall i les Refardes

Redacció
13/03/2012 - 00:00
La finca de la Vall i de les Refardes, a Mura (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac), recuperarà els camps de pastura. La Diputació de Barcelona ha licitat els treballs per als propers cinc anys per a l'aprofitament i millora de les pastures d'aquests indrets propietat de la Corporació. Entre els objectius hi ha la prevenció d'incendis i la recuperació d'espais oberts.

Els treballs que es faran a la finca, que té 12,05 ha de camps, 3,27 ha d'erms i 292,44 ha de bosc obert, suposaran la pastura periòdica a la totalitat dels camps, herbeis, matollars i bosc d'acord amb un pla general de l'aprofitament d'aquest lloc. El ramat també pasturarà a la Mata i Coma d'en Vila, altres finques de titularitat de la Diputació.

Aquestes accions tenen com a objectiu el manteniment i recuperació de camps tant per a la prevenció d'incendis forestals com per a la recuperació d'espais oberts. La millora de la pastura es fonamenta en una eliminació selectiva de les espècies arbustives i/o invasores de baix valor per al ramat (bruc, bruguerola, ginestell, arç, bardisses, falgueres i altres), no consumits pel bestiar i que si no s'eliminen van adquirint dominància. Les tasques de desbrossament s'han de dur a terme anualment, amb màquines desbrossadores manuals, preferiblement durant els mesos de maig i juny.

Aquests treballs són importants i costosos els primers anys, es redueixen en funció de la càrrega ramadera i del temps transcorregut, i produeixen una millora quantitativa i qualitativa de la pastura, que permet incrementar progressivament la càrrega ramadera. Es realitzaran d'acord amb els objectius de gestió establerts sobre el terreny pel tècnic del parc natural.

Relacionats

Butlletí