Sant Cugat referma el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic

Font: Ajuntament de Sant Cugat
26/03/2012 - 00:00

Sant Cugat, juntament amb l'ajuntament de Bellcaire d'Urgell, són els únics dos consistoris de tot Catalunya en sumar-se a aquests acords voluntaris per reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle (GEH).

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha recollit aquest 26 de març, acompanyada del regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomenech, el certificat d'adhesió al Programa d'Acords Voluntaris de la Generalitat. L'acte ha estat presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder; la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà; i el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot.

Mercè Conesa,  en l'acte de lliurament ha assegurat:"per nosaltres és molt important continuar la tasca amb la lluita contra el canvi climàtic que hem vingut fent en els darrers anys. És una aposta estratègica de la nostra ciutat, una aposta ben valorada per la ciutadania i som els primers que hem de donar exemple amb aquest compromís de l'Ajuntament amb l'adhesió de Sant Cugat al Programa d'Acords Voluntaris".

D'aquesta manera, com ha assenyalat Conesa, "Sant Cugat segueix amb l'estratègia local de lluita contra el canvi climàtic, estratègia que es va marcar ja el juliol del 2009 i que, seguint aquesta estratègia, és un ajuntament que es vol implicar en les decisions que hi ha respecte a l'emissió de gasos contaminants vinculats a l'efecte hivernacle".

Conesa ha destacat també la important aposta de Sant Cugat per la ‘Ciutat Intel·ligent' que busca la sostenibilitat econòmica però també ambiental gràcies a l'aplicació de tecnologies de la informació que ha de permetre reduir els consums i augmentar en eficiència.

Acords Voluntaris, un segell de qualitat
Els Acords Voluntaris són un segell de qualitat que poden obtenir empreses, organitzacions i institucions de Catalunya que acreditin un compromís ferm per a la reducció dels gasos amb efecte d'hivernacle (GEH). A través d'aquest programa, les organitzacions es comprometen a elaborar anualment un inventari de les seves emissions de GEH i a plantejar i implantar mesures per reduir-les.

El programa va néixer a mitjans del 2010 i en poc més d'un any i mig s'hi han adherit 59 empreses, la majoria de les quals han optat per accions encaminades a la reducció del consum energètic, amb la conseqüent reducció de costos. El total d'accions implantades han permès reduir entre un 20% i un 33% les emissions de CO2.

Les mesures plantejades
El programa consta de tres passes: adhesió, avaluació i actuació. La majoria de les mesures plantejades per les organitzacions que han formalitzat el pas d'avaluació tenen com a rerefons la reducció de consums energètics, eix focal hores d'ara del Programa d'Acords Voluntaris, si bé la manera d'aconseguir-ho és diferent. Així, el 30% de les accions han anat dirigides a millorar la il·luminació i la climatització, amb mesures clàssiques com la instal·lació de bombetes i fluorescents de baix consum, la millora de l'aïllament o l'ajust d'un o dos graus de la temperatura de climatització, i d'altres més innovadores com la incorporació de sistemes automàtics per adaptar la il·luminació i el confort tèrmic, tot reduint els consums energètics.

La mobilitat ha aglutinat el 24% de les mesures de reducció d'emissions amb actuacions com la substitució de vehicles per d'altres de més eficients o l'adquisició d'híbrids que en algun cas ja representen el 17% de la flota.

Altres solucions adoptades estan relacionades amb la reducció de consums i eficiència energètica; el foment de les noves tecnologies, com l'ús de videoconferències que eviten desplaçaments i consum de combustibles; també les accions de sensibilització tenen un paper important pel seu efecte de conscienciació i integració dels empleats amb els esforços de la companyia.

El programa
El Programa d'Acords Voluntaris va dirigit a qualsevol organització amb capacitat de reduir les emissions de GEH. Per a les organitzacions adherides suposa un clar posicionament estratègic de futur en termes ambientals i de canvi climàtic:

-Millora de la competitivitat: Redueixen la dependència dels recursos fòssils i per tant la vulnerabilitat per l'increment del seu preu.
-Estalvi econòmic: Redueixen la factura energètica.
-Valor Afegit: Augmenten el valor afegit als serveis, productes o projectes i al funcionament de l'organització
-Millora de la gestió ambiental: Amb la implicació de proveïdors i clients en les accions de reducció d'emissions.

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i Sant Cugat Empresarial han ofert una sessió informativa amb una quinzena d'empreses per animar-les a sumar-se al projecte d'aigües regenerades de l'AMB.

Notícia

L'EMD espera estalviar entre el 60 i el 70% en la factura de la llum

Article

Resultats de la II trobada per l’educació ecosocial el Dia Mundial del Medi Ambient 2023 a Sant Cugat del Vallès.

Butlletí