Sant Cugat reduirà un 20% el consum energètic dels habitatges amb un projecte pioner a Europa

Sostenible.cat
01/06/2010 - 00:00

L'ajuntament de Sant Cugat del Vallès participa, juntament amb Gas Natural Fenosa i Indra en el projecte 3E Houses, una iniciativa pionera impulsada per la Comissió Europea que es desenvoluparà del 2010 al 2012 a quatre ciutats del continent. El projecte té com a objectiu reduir significativament el consum energètic de les llars -un 20%- a través de la interacció entre les Tecnologies de la Informació (TIC) i els usuaris, fent que aquests modifiquin els seus hàbits

La tinenta d'alcalde de Territori, Mercè Conesa, ha explicat en la presentació que el projecte 3E Houses respon a una "idea d'acció de govern amb partenariat amb l'empresa privada". Gas Natural Fenosa i Indra van triar Sant Cugat per implantar el projecte a Espanya. Les altres ciutats són Bristol (Regne Unit), Leipzig (Alemanya) i Sofia, la capital de Bulgària. La participació de la població vallesana es farà a través de dos edificis de protecció oficial promoguts per l'empresa municipal de l'habitatge Promusa ubicats al carrer Benet Cortada i Avinguda de la Clota, que sumen un total de 118 vivendes. De moment, 70 llars han mostrat interès per prendre part en el projecte i unes 15 més podrien fer-ho en breu.

Tecnologia i hàbits de consum
El projecte es desenvoluparà, d'una banda, instal·lant a les llars participants tota la tecnologia necessària per recopilar informació sobre els seus patrons de consum. Es tracta de TIC que permeten saber a l'usuari quina quantitat d'energia consumeix i com. Aquesta informació serà accessible en temps real a través d'un display en el qual podrà visualitzar: el consum d'electricitat, energia tèrmica i aigua. També es podrà seguir, si es desitja al web creat específicament per al projecte. Igualment, s'instal·laran a les llars un seguit d'aparells, com termòstats o sensors de presència amb la idea que ajudin a gestionar millor l'energia, tot apagant els llums quan no facin falta o controlant el sistema de climatització.

Segons Santiago Escribano director general d' INDRA Software Labs, "s'utilitzarà una tecnologia molt madura ja que així es minimitza el risc". Escribano ha volgut donar a entendre que, tot i el fort vessant tecnològic, "la innovació radica en el fet de voler incidir en els hàbits dels usuaris a través d'una informació que ara no els és accessible". Per aconseguir aquest objectiu ha assenyalat que "el gran repte ha estat aconseguir una lectura  fàcil i intuïtiva de la informació, que fos comprensible per a qualsevol persona".

D'aquesta manera els usuaris i la companyia podran conèixer en tot moment el consum real de cada habitatge. El personal tècnic de Gas Natural Fenosa ajudarà els inquilins a prendre les decisions més favorables per millorar l'eficiència de la llar en aquest aspecte. Josep Codorniu, director de Solucions i Serveis Energètics d'aquesta empresa, ha assenyalat que "coneixent els perfils de consum dels usuaris es podran construir plans d'estalvi" Codorniu ha subratllat que els suggeriments als habitants de cada llar es faran amb missatges que podrà trobar al display o la web. I en l'última frase del programa, l'usuari fins i tot rebrà incentius per desplaçar el seu consum de les hores habituals a d'altres en què la generació elèctrica es basi més en renovables.

L'accés a Internet i el display seran gratuïts per a les llars participants durant el període en què es desenvolupi el projecte, així com també la instal·lació d'equips per reduir el consum. Altres avantatges seran l'obtenció d'ecopunts que es podran intercanviar per obsequis com abonaments per al transport públic.

Futur d'una experiència
La primera fase de 3E Houses es desenvoluparà a Sant Cugat i a Liepzig durant el 2010 i el 2011. El 2012 les experiències es replicaran a les ciutats de Bristol i Sofia. A part de les aplicacions concretes, el projecte servirà per estudiar la contribució de les TIC a l'estalvi energètic, tenint en compte el context cultural i climàtic de cada país on s'implanten. D'altra banda es provarà també la reacció dels usuaris davant la informació sobre el consum que realitzen i les empreses energètiques obtindran dades per futures inversions en aquest camp de forma més àmplia. En aquest sentit Josep Codorniu ha assegurat que "serà una manera pràctica de saber si aquests serveis que es posen a disposició de les persones  assoleixen eficiència i rendibilitat".

Preguntada per la possibilitat d'estendre aquesta experiència a escala municipal, Mercè Conesa ha descartat utilitzar la via de les ordenances per fer-ho i ha reafirmat i la bondat del sistema de cooperació entre institucions públiques i empresa.

AdjuntMida
Image icon santcugat2.jpg353.47 KB

Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Butlletí