Sant Cugat posa en marxa la Taula d’Emergència Climàtica per implicar la ciutadania amb cinc jornades participatives

Font: Ajuntament de Sant Cugat

04/02/2020 - 12:26

Sant Cugat avança en el procés per situar l’emergència climàtica com a un dels eixos prioritaris d’actuació com a ciutat. El passat mes de desembre el municipi es va declarar en emergència climàtica i aquest dimarts al vespre es va posar en marxa la Taula d’Emergència Climàtica, un òrgan de participació que busca fer front comú entre administració i ciutadania davant aquest gran repte tant a escala global com local.

L’acte de constitució d’aquesta Taula, celebrat a la Casa de Cultura, va comptar amb l’assistència d’una vuitantena de persones i els regidors de Serveis Urbans, Mobilitat i Transports, José Gallardo, i de Sostenibilitat i Comissionada per a l’Emergència Climàtica, Alba Gordó.

“Demano a tothom que hi participi”, va demanar Gordó, “que ens facin arribar les seves aportacions que ens permetin pensar fora dels esquemes que hem tingut fins ara. Einstein deia que si fem el mateix que hem fet fins ara obtindrem els mateixos resultats. I estem veient que han estat bastant catastròfics”. La Comissionada per a l’Emergència Climàtica també va remarcar la importància de “visualitzar el problema i adquirir consciència per promoure un canvi de mentalitat que hem de fer tots plegats”.

Gordó va avançar algunes de les accions que l’Ajuntament, de forma molt transversal, té previst posar en marxa per lluitar contra el canvi climàtic. En aquest sentit ha anunciat canvis en les polítiques de viatges de l’Ajuntament, que potenciaran l’ús del tren enfront de l’avió, o l’actualització de plans municipals anteriors sobre el canvi climàtic. Uns canvis de clima que estan suposant a Sant Cugat un increment de les temperatures, canvis en els cicles de les estacions i canvis en el règim de precipitacions i vent.

Cinc sessions participatives

La Taula arrenca amb un calendari de sessions participatives a la Casa de Cultura basades en els cinc grans eixos d’actuació fixats en la declaració d’emergència climàtica:

  1. Residus Zero (19 de febrer): implementació dels principis de consum responsable i l’economia circular, restricció de l’ús de plàstics d’un sol ús i foment de la reparació i la reutilització.
  2. Transició agroalimentària (18 de març): Aposta per l’alimentació saludable, basada en el consum d’aliments d’origen vegetal, de temporada i proximitat. Vincular aquesta aposta a la producció a Sant Cugat, amb l’objectiu d’augmentar l’activitat agropecuària.
  3. Infraestructura verda i biodiversitat (22 d’abril): implementació de la gestió sostenible i amb criteris d’adaptació al canvi climàtic dels ecosistemes urbans i periurbans, a través de les zones humides, espais verds, rieres i torrents.
  4. Transició energètica (data pendent): augment de la generació d’energia renovable i reducció de consums a Sant Cugat. Rehabilitació d’edificis per fer-los més eficients. 
  5. Canvi en el model de mobilitat (data pendent): foment del transport públic, de l’ús dels vehicles elèctrics i entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions per restringir els vehicles més contaminants. Redacció d’un nou Pla de Mobilitat i impuls de plans de desplaçament d’empresa.

A més a més, l’Ajuntament ha habilitat el canal participatiu www.decidim.santcugat.cat perquè tota la ciutadania també pugui aportar idees i suggeriments en aquest àmbit.

L’objectiu és que les propostes que sorgeixin d’aquestes taules sectorials i del portal participatiu es puguin incorporar al Pla d’Acció contra el canvi climàtic que l’Ajuntament té previst aprovar aquest estiu.

Cal recordar, a més, que l'Emergència Climàtica també s’aborda en altres òrgan participatius de la ciutat com els consells de Joves i d'Infants i els consells de barri.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

Aigües de Reus ha presentat aquest dimarts, 12 de març el nou projecte de recuperació de la Bassa Nova, a l’entorn del passeig de la Boca de la Mina, que en breu es posarà a exposició pública i posteriorment es traurà a licitació per segon cop després que un primer concurs quedés desert a principi de 2023

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Butlletí